Вярвам, че в рамките на деня депутатите ще приемат закона

...
Вярвам, че в рамките на деня депутатите ще приемат закона
Коментари Харесай

Министърът на правосъдието: Вярвам, че днес депутатите ще приемат закона за реформиране на КПКОНПИ


Вярвам, че в границите на деня депутатите ще одобряват закона за реформиране на Антикорупционната комисия. Това съобщи министърът на правораздаването Атанас Славов пред Нова ТВ.

Досега подобен орган не сме създавали. Служителите с проверяващи функционалности са или в полицията, т.е. под контрола на изпълнителната власт, или в правосъдната власт. Ние вършим нещо друго – самостоятелен орган с проверяващи функционалности ”, изясни отрасловият министър.

И добави, че чака това да даде резултат. „ Създаваме задоволително тласъци в системата да имаме дейно следствие и наказване на корупцията ”, сподели още той.

Припомняме, че след вчерашния провал депутатите правят втори опит за промяна на Антикорупционната комисия. Въпреки дългите диспути, до нощес те не съумяха да гласоподават нито един текст от проектозакона.

Политическите сили влязоха в спор за образованието на членовете на Комисията. От ПП-ДБ предложиха те да се избират от 2/3 от депутатите, което беше посрещнато с отрицание както от опозицията, по този начин и от ГЕРБ-СДС.

Новите текстове плануват Комисията за битка с корупцията по високите етажи да бъде разграничена на две. В корекциите е заложено тя да е с трима членове, които да имат 6-годишен мандат.

Славов разяснява и тематиката за пълномощията на основния прокурор: министерството не поддържа дългите мандати на тримата огромни в правораздаването. Обсъжда се обаче, вместо настоящия един мандат от 7 години, обвинител №1 да може да бъде избиран за два от по 5 години. „ Надявам се това предложение да не бъде подкрепено ”, уточни Славов.

Членството на България в Шенген също беше наранено от правосъдния министър.

Отпадането на механизма за съдействие и инспекция е значимо събитие, тъй като демонстрира, че напъните, които поставя болшинството и ръководството, имат смисъл ”, безапелационен е Атанас Славов.

По думите му дебатът за Шенген в Австрия е вътрешнополитически и това доста затруднява процеса. Министърът прикани да не се отхвърляме от задачата си и акцентира, че в границите на няколко месеца страната ни може да бъде призната в Шенген.

Според Славов казусът с пияните и дрогирани водачи у нас не е единствено законодателен, а въпрос на дълготрайна смяна на културата. „ Който е пил, не би трябвало да се качва в колата ”, безапелационен е той.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР