Вярвам, че успяхме да постигнем амбициозната задача - да градим

...
Вярвам, че успяхме да постигнем амбициозната задача - да градим
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: Българското председателство успя да постигне задачата си да гради мостове

Вярвам, че успяхме да реализираме амбициозната задача - да градим мостове и да бъдем посредник, който води градивен разговор, да сме резултатно насочени. Това съобщи министър Лиляна Павлова по време на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз /КОСАК/.

Българското председателство работи по всички тематики от европейския дневен ред, нямаше тематика или законодателно досие, по което да не сме работили интензивно в устрема си да реализираме прогрес, сподели Павлова.

Не единствено върнахме тематиката Западни Балкани в европейския дневен ред, само че я направихме дълготрайно необратима, с ясна посока, че Западните Балкани имат едно само място и то е в Европа, означи тя.

Българското председателство работи интензивно и предложи нов метод и нова философия за решение на казуса с миграцията - метод, основан на предварителна защита и комбиниране на отговорност и взаимност, съобщи Павлова. Вярвам, че дъблинската промяна ще може да бъде приключена при Австрийското председателство, добави тя.

Българското председателство реализира доста след нелек спор в общественото измерение, сподели Павлова. Според нея съглашението за командированите служащи е един от най-големите триумфи на българското председателство. С директивата установихме правилото на единното възнаграждение за един и същи труд във всяка една от държавите-членки, сподели тя. Предстои идващият спор и нелеки диалози - за пакета подвижност, и там би трябвало да се откри решение, което да отбрани интереса на всички превозвачи в съюза, уточни министърът. Работихме извънредно доста по пакета за услугите, постигнахме единодушие по законодателното предложение, обвързвано с контролираните специалности, сподели тя.

По време на българското председателство беше избрана датата на евроизборите, успяхме сполучливо да приключим договарянията по регламента за статута и финансирането на европейските политически партии и фондации, постигнахме единодушие по осъвременяване на изборното право в Европейски Съюз, сподели Павлова. По думите й новите правила имат за цел усилване присъединяване на жителите в изборния развой и повишение осведомеността, ценене на изборните обичаи в държавите-членки и попречване на противозаконното гласоподаване.

Свършихме доста работа в бранш Финанси и стопанска система с приемане на досиетата ориентирани към пакета за понижаване на риска в банковия бранш, както и директивата за даване на по-големи благоприятни условия за националните органи за конкуренция, означи Павлова.

След напъните на Естонското председателство Българското способства доста за действието на единния дигитален пазар, сподели министърът. Постигнахме общ метод по пакета Киберсигурност, в това число със единодушието за създаване на организация по киберсигурност, която да даде гаранции за сигурността на жителите и на бизнеса, уточни тя. Павлова означи и триумфа на българското председателство по отношение на бъдещата тактика на Европейски Съюз за индустриалната политика.

За нас е значимо, че имаме цялостна последователност с Австрийското председателство, целите се припокриват - сигурност и миграция, цифрова Европа, Западните Балкани, сподели Павлова. Вярвам, че тази последователност ще даде гаранция, че напъните, които поставяме, ще подсигуряват една сигурна, постоянна и обединена Европа, сподели още Павлова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР