Вярвам, че системата бонус – малус ще постигне целите си,

...
Вярвам, че системата бонус – малус ще постигне целите си,
Коментари Харесай

Застраховател: Цената на Гражданската в България е една от най-ниските в Европа

 Вярвам, че системата бонус – малус ще реализира задачите си, само че това няма да стане за няколко месеца или година. Това ще изиграе образователен темперамент върху всички водачи. След 3-5 години би трябвало да намалеят произшествията ", съобщи застрахователният специалист Тихомир Станев.

Днес Асоциацията на българските застрахователи ще показа позицията си за модела на системата
бонус – малус, създадена от Комисията за финансов контрол. Намеренията са от 2021 година застраховката да нараства или поевтинява съгласно държанието на пътя.

" Изисква се малко софтуерно време, с цел да може системата, която се употребява в други страни и да се черпи техният опит, да бъде спазвана за това по какъв начин ще се развие на нашия пазар. Не може да създадем безусловно копи-пейст на държанието на британския, френския или немски водач по отношение на българския. Но можем да вземем положителните практики, които предстоят по отношение на
бонус – малус, защото те са директно свързани с държанието на рискови водачи, в това число има умишлени такива рискови водачи, които си разрешават да бъдат много фриволни на пътя, и противоположното – има извънредно дисциплинирани водачи, които заслужават да употребяват бонуси по застраховката “, изясни Станев пред БНР.

Той не скри, че има разминавания сред текстове от наредбата и Кодекса за застраховането.

" България е една от последните страни в Европейски Съюз, която не е приложила този модел на пресмятане на риска по отношение на държанието на водачите. Нормално е, когато се вкарва за първи път, да има грешки, които след това би трябвало да бъдат изчистени на нормативната база “.

Според него " необятната ножица “ сред
бонуса от 25% и малуса до 400% е оставена, с цел да могат застрахователите да си създадат изчисленията за бъдещата цена от 2021 година По думите му всяка смяна в застрахователния модел крие риск за застрахователя.

" Тук става въпрос за бъдещо нестабилно събитие, което застрахователят би трябвало да планува “, акцентира Тихомир Станев и добави, че страната ни е с едни от най-ниските цени в Европа на " Гражданската отговорност “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР