Вярвам, че с взаимни усилия и сътрудничество ще възобновим максимално

...
Вярвам, че с взаимни усилия и сътрудничество ще възобновим максимално
Коментари Харесай

България и Украйна работят за бързото възстановяване на обмена на туристи

Вярвам, че с взаимни старания и съдействие ще обновим оптимално бързо туристообмена сред нашите две страни и се надявам в най-скоро време да се оправим с пандемията от ковид и да се върнем към естествените правила на връзките ни в туризма. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма по време на срещата си с посланика на Украйна Виталий Москаленко, оповестиха от министерството.

Министър Николова е споделила, че българското държавно управление високо прави оценка обичайно другарските връзки с Украйна, които се основават на мощни исторически, културни и езикови връзки.

По думите ѝ проевропейската ориентировка на Украйна, споделените евроатлантически полезности и съществуването на най-голямата историческа българска общественост в чужбина (над 200 000 души) на нейна територия в допълнение укрепват тези връзки и основават солидна основа за по-нататъшното им подсилване във всички области от съвместен интерес, в това число и в региона на туризма.

Министър Николова е цитирала данни, съгласно които през 2019 година Украйна е заемала 6-то място от всички страни по брой туристически визити - над 471 000 са посетили страната ни с туристическа цел, което нарастване от 24 на 100 по отношение на 2018 година и самобитен връх за последните 10 години.



По време на диалога вицепремиерът и посланикът са разискали пандемичната конюнктура в двете страни, като министър Николова е уверила Москаленко, че Министерството на туризма, Министерството на здравеопазването и всички районни здравни инспектори в страната упражняват извънредно непоколебим надзор за съблюдаване на противоепидемични ограничения във всички места за настаняване и места за хранене и развлечения.

Виталий Москаленко е споделил, че комерсиалните взаимоотношения сред двете страни се развиват обикновено, макар пандемията. Тази година стокооборотът ще бъде към 700-800 милиона $. По думите му туризмът сред двете страни също е на доста положително равнище. Той е благодарил на министър Николова за това, че украинските жители това лято са имали опция да идват у нас на отмора единствено с PCR тест.

Надявам се идващият сезон да бъде също сполучлив, е изразил вяра посланикът.

Чрез дипломата министър Николова е отправила покана към Мариана Олескив - ръководител на Украинската организация за развиване на туризма, да посети България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР