Вярвам, че разумът ще надделее в името на стабилността. Министърът

...
Вярвам, че разумът ще надделее в името на стабилността. Министърът
Коментари Харесай

Делян Пеевски: Асен Василев да преосмисли модела си на взаимодействие с парламента

" Вярвам, че разсъдъкът ще надделее в името на стабилността. Министърът на финансите да премисли модела си на взаимоотношение с Народното събрание ", написа в своя позиция депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Това оповестиха от пресцентъра на Движение за права и свободи.

Цялата позиция гласи:

В последните дни буди неразбиране фактът, че финансовият министър Асен Василев е градивен в диалозите, водени в Народното събрание и по телефона, само че напускайки постройката на Парламента, като че ли освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското съглашение, показва назад мнение пред медиите.

Конкретният мотив е контрактуваното в наша среща опазване на 9%-то Данък добавена стойност за ресторантьорския бизнес, както и отпадането на препоръчаната от него мярка, известна като “донос-бонус ”.

В извършения диалог в Народното събрание, в който участваха и Бойко Борисов и Делян Добрев, тематиката беше разисквана задълбочено и при ясно заявена поддръжка за това да се извърши пакет от ограничения, с които да се реализира оптимално изсветляване на бизнеса, бе реализирано изрично общо единодушие, в това число и от министър Василев, за запазването на данъчната ставка от 9%. Защото като политици, ние сме длъжни да следваме дневният ред на обществото и със всички свои решения за работим за богатството и ползите на хората. И разговорът, който имахме и на тази среща беше повече от добър.

За страдание, часове по-късно министър Василев избра трибуната на Министерски съвет, с цел да се отметне от постигнатите сделки, а в ефира на БТВ в неделя още веднъж настоя за своето решение да върне 20% Данък добавена стойност за сектора.

Както към този момент декларирахме, парламентарната група на Движение за права и свободи няма да поддържа нарастването на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес. Това предложение евентуално няма да получи като цяло нужната парламентарна поддръжка. Следователно волята на болшинството е в посока опазване на 9% Данък добавена стойност заресторантьорския бизнес, освен това дружно с осъществяването на изискванията за изсветляването му.

А що се отнася до изразеното от министър Василев недоумение и изненада, че е канен на срещи в Народното събрание, подсещаме, че по Конституция България е парламентарна република. Настоящата настройка е резултат от доверието, което гласоподавателите отредиха напартиите и обединенията в Народното събрание. Решението за тази сложна за осъществяване отговорност бе подбудено от нуждата да се излезе от спиралата на изборите, в която бяхме две години, и да се поеме по пътя на стабилизацията и евроатлантическата вероятност, които нямат опция.

Законодателят, в лицето на парламентарните групи, излъчили и подкрепящи държавното управление е задължен да пази ползите на хората в страната, съобразявайки всяко свое решение с тази отговорност. А отговорност и дълг на представителите на изпълнителната власт – министър председател и министри е да извършват тези политики.

Дълбоко имам вяра в това, че разсъдъкът ще надделее над персоналните упоритости и със съзнанието за мястото на всеки един в тази формула на властта, министърът на финансите ще премисли модела си на взаимоотношение с Народното събрание, изключително в навечерието на приемането на най-важния за него Закон за държавния бюджет. Защото нито той, нито цялото ни общество се нуждае от една изкуствено провокирана дестабилизация. Стабилността на страната, салдото сред управляващите и положителният разговор сред политиците са ключът към постигането на значимите национални задания, които стоят пред нас, на които хората чакат и разчитат.

Припомняме, че финансовият министър съобщи Асен, че е подготвен да резервира 9%, само че при избрани условия. Освен прекосяването на патентен налог всяко заведение би трябвало да има ПОС терминал и да има санкция за неналичието му. Третото искане е отвод от заплащане при неиздаден фискален бон, а останалите две засягат обезпечаването на чиновниците.

С сектора е контрактувано, че с цел да се резервира 9-процентният данък, в заведенията за хранене не би трябвало да работят чиновници на половин работен ден, в случай че не са студенти. Другото е да се вдигне осигурителният предел, като най-ниският да е 1000 лева. Към момента две от партиите – ГЕРБ и Движение за права и свободи, са изрично срещу връщането на ставката в сектора към общоприетите равнища. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg