Вярвам, че най-младият парламент досега има силите да върне доверието

...
Вярвам, че най-младият парламент досега има силите да върне доверието
Коментари Харесай

Румен Радев към депутатите: Изборите за 47-ото НС слагат край на прехода, залогът е съдбовен

Вярвам, че най-младият парламент до момента има силите да върне доверието на българите и че изборите за 47-ото Народно заседание поставят завършек на прехода - с тези думи се обърна президентът Румен Радев към новите национални избраници при откриването на първото съвещание на 47-ото Народно заседание.

" За мен е чест да бъда измежду първите говорили. Позволете ми на първо време да подравя всички вас националните избраници, на които хората гласоподаваха доверие да ги съставляват. Надеждите към новия парламент са големи, а залогът - съдбоносен. Време е за народен консенсус. Нека преди първите ни думи и първото гласоподаване да осмислим задачата, която българските жители ни разпоредиха ", прикани Радев.

" За първи път в границите на година формираме 3-то Народно заседание. Предишните два Народното събрание живяха малко, чуха се неуместни истини от тяхната естрада, чуха се и значими въпроси, само че не съумяха да създадат главното - да излъчват устойчиво болшинство ", сподели Радев от парламентарната естрада. Според него обаче все пак " българите не се обърнаха обратно и изборите през ноември го потвърдиха ".

" Нашето общество още търси полезностите, още търси излаз от корупционното статукво, само че сподели " не " на превзетата страна и реставрирането на тоталитаризма. Време е за народен консенсус, който би трябвало да съдържа значими цели, които да върнат на българите справедливостта ", добави той.

Държавният глава посъветва националните избраници: " На първо място ни е необходим политически консенсус на реформаторските сили за реформистко и обществено ръководство. От него зависи да има държавно управление, животът на Народното събрание, ориста на политическата система, която не може да понесе следващи предварителни избори посред зимния сезон. Не можем да допуснем повече пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата ".

Радев приветства авансово почналите диалози сред съдружните сътрудници. " Самата задача на Народното събрание се гради към консенсуса за народовластието. В България протичат дълбоки публични процеси по възобновяване на демокрацията и държавността. Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарния надзор, който бе на процедура анулиран през последните години, да създадете условия за възобновление на свободното слово като поръчител за прозрачността и плурализма. Да върнете жителите в ръководството, да усъвършенствате изборния развой, да демонтирате прокурорския чадър над корупцията и злоупотребата. Общественото ни чака най-накрая и актуализация на изборните описи, преди броят на гласоподавателите да е надхвърлил броят на популацията ", сподели още президентът от парламентарната естрада.

Той посъветва новите 240 народни представители: Струва си да разгледате бюджета, който служебното държавно управление е длъжно по закон да внесе ".

Според Радев, в случай че желаеме парламент да е дълготраен, той следва да се върне в руслото на закона.

Президентът съобщи, че в случай че Народното събрание не реализира промени в прокуратурата, предишното ще потърси реванш, под прикритието на този чадър. По думите му не по-малък консенсус е този към икономическата и обществената политика. Отчете и, че битката с пандемията също остава приоритет.

 Снимка: БТА

" Наред с всички тези неотложни задания фрапантното закъснение на България по всички значими индикатори в Европейския съюз, както и нуждата от ускорение на модернизацията на страната изискват този парламент да предприеме от дълго време отлагани промени и законови промени. Така, че да можем да отбележим триумф в образованието, опазването на здравето, обществената сфера, стопанската система, културата, спорта публичният ред и сигурността. Те обаче няма да дадат стремежи резултат, в случай че не се подсигурява бистрота ", обърна се към депутатите Румен Радев.

По думите му извънредно време е да се приключи порочната процедура основни закони да се трансформират тихомълком през преходни и заключителни разпореждания. " Наред с това импортираните посредством Плана за възобновяване и резистентност нужни законодателни промени също би трябвало да намерят своите навременни рационални решения ", уточни още президентът.

Според него всичко изброено ще остане единствено като положително благопожелание, в случай че не се укрепи държавността. " За мен това е опция, само че не е приключен факт. От вас зависи този този парламент да затвори епохата на Прехода. Убеден съм, че не можем да си позволим повече да пилеем историческо време и народен запас ", приключи Радев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР