Вярвам, че можем да намерим национален консенсус за решаване на

...
Вярвам, че можем да намерим национален консенсус за решаване на
Коментари Харесай

Заев: Вярвам, че ще намерим национален консенсус за името

Вярвам, че можем да намерим народен консенсус за решение на казуса с името. Сега е подобаващият миг за разрешаване на този въпрос. Това съобщи македонският министър-председател Зоран Заев.

“В събота имахме осведомителна среща, на която споделихме цялата допустима информация, с която аз и министърът на външните работи разполагаме от договарящия Васко Наумовски. Изработихме тактика ”, сподели Заев и акцентира, че дебатът е открит.

“Всички би трябвало да знаем, че казусът може да бъде решен, само че може и да не бъде. Властта има най-голяма отговорност, само че съм уверен, че президентът и опозицията, както и всички настоящи политици би трябвало да намерим решение, което ще резервира достолепието на нашия народ и на нашата страна “, съобщи Заев.

Той означи, че би трябвало да се има поради и гръцката страна, тъй като името може да бъде задоволително за нас, само че недопустимо за Атина, и противоположното.

Заев удостовери, че СДСМ е подготвен да сложи решението на името на референдум.

„ Позицията на СДСМ е да се откри решение дружно с опозицията и то да бъде доказано от референдум. Това не е толкоз ужасно, трагично или невероятно. Референдумът ще се провежда съгласно законите по бързата процедура. На него не би трябвало да се гледа като на спирачка или преграда, а като на спомагателна гаранция за Гърция, че решението ще бъде трайно и ще пребъде през вековете “, акцентира македонският министър председател.

БГНЕС напомня, че разногласието за името на Република Македония продължава повече от 25 години. Гърция го употребява, с цел да блокира участието на страната в НАТО и Европейски Съюз. С неговото разрешаване Република Македония ще получи дата за присъединение към Северноатлантическия пакт. В Скопие се надяват, че до края на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще стартират и предприсъединителни договаряния с Брюксел.

Разговорите сред Гърция и Република Македония за името навлязоха в своята решителна фаза, означават множеството наблюдаващи. Миналата седмица в Давос се състоя първата от доста години директна среща сред министър председателите на двете страни. На нея Зоран Заев съобщи, че Република Македония няма териториални искания към Гърция и даде обещание да промени името на летището и автомагистралата.

Днес стартира и визитата на интернационалния медиатор в разногласието за името Матю Нимиц в Атина. Визитата му ще продължи два дни, а в сряда и четвъртък той ще посети Скопие. По неофициална информация Нимиц е предложил следните наименования: Република Горна Македония, Република Северна Македония, Република Македония /Скопие/, Република Нова Македония и Република Вардарска Македония. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР