Вярвам, че един ден ще престанем да се самоунижаваме и

...
Вярвам, че един ден ще престанем да се самоунижаваме и
Коментари Харесай

Андрей Пантев: Днес триумфира нагаждачеството

" Вярвам, че един ден ще престанем да се самоунижаваме и да роболепничим. Дори при изгубени войни у нас не се енастанявало такова тягостно възприятие - да става каквото ще. В днешната конюнктура има единствено поединично избавление “, това съобщи историкът проф. Андрей Пантев в предаването „ Неделята “ по Нова телевизия във връзка 24 май - Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност.

„ Това, че нямаме герои не е драма, а това, че приписваме героични качества на хора, които не са такива. Имаме апетит за герои. Сега инжектираме героични мисли и качества на хора, които не го заслужават. Цялото човечество има потребност от водачи. Ние се уповаваме на предишното. То би трябвало да бъде славно, поклонно почитано. Но не може да се живее с малко разкрасена историческа носталгия “, продължи Пантев.

" Да работиш единствено за пари, е отблъскващо. Нашите небогати възрожденци не са го правили за това. По-малко би трябвало да се мисли за материалния израз на науката. Един недостатък в никакъв случай не е изчезвал - нагаждачество. То през днешния ден победи. Днес ние честваме това, което е отпочнато от революционерите. Това е сърцевината на това изключително възприятие. Ние сме носители на нещо, което сега е доста мощно корозирало. Все отново нещо ще остане - свирепото възприятие за човещина “, разяснява историкът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР