Вярвам, че битката с пътния травматизъм е наша обща мисия,

...
Вярвам, че битката с пътния травматизъм е наша обща мисия,
Коментари Харесай

Годишни награди за пътна безопасност, ето кои са героите

Вярвам, че борбата с пътния травматизъм е наша обща задача, в която успеха е избавен човешки живот. В тази борба Министерство на вътрешните работи направи стъпка напред - изведе на въоръжение засилен надзор, лишаване на коли на пияни и дрогирани водачи, повишение на събираемостта на наложените санкции, това съобщи зам. -министър Христо Стефанов на формалната гала по връчването на 10-те годишни награди за пътна сигурност.

По думите му решителната крачка ще бъде допустима, в случай че бъде основана социална непоносимост към възприятието за безотговорност. Това ще бъде комплициран и сложен развой, изискващ неизменност във образуването на едно радикално друго държание на приемливост, на отговорност и на просвета, добави още зам. -министър Стефанов.

В рамките на церемонията бяха отличени трима полицейски чиновници – полицейските инспектори Джамал Чолаков и Фидан Чавдаров от РУ-Девин и младши инспектор Румен Колев от РУ-Царево. Те приканиха присъстващите да бъдат виновни, когато ръководят транспортно средство и да пазят живота.

На 29 април м. година полицейските инспектори Джамал Чолаков и Фидан Чавдаров пътуват в отвън работно време към гр. Доспат с персонален автомобил, когато преди с. Борино виждат отвън пътя светлини, идващи от към 20-30 метра под стръмен склон. Спират и бързо откриват, че минути преди този момент се е преобърнал лек автомобил, зад кормилото е потърпевшо младо момиче, което изрично отхвърля да бъде извикана незабавна здравна помощ, заявявайки, че родителите й пътуват с цел да я приберат. Двамата служители на реда изчакват идването на околните, не позволяват намесата им, резервират местопроизшествието и уведомяват „ Бърза помощ “, както и сътрудниците си от „ Пътна полиция “. Остават на мястото до момента в който завърши огледа на произшествието и оказван подпомагане на екипа на незабавната помощ. При осъществените по-късно медицински прегледи излиза наяве, че момичето е съществено потърпевшо и с помощта на подхванатите от двамата служители на реда дейности са избегнати по-тежки увреждания, вероятни при опита да бъде изведена от автомобила без нужното авансово обездвижване на тялото и превозването без медицински превоз. Награда за оказаната от инспекторите помощ е сърдечната признателност на родителите на потърпевшата.

Младши автоконтрольор Румен Колев от РУ-Царево е отличен за проявен професионализъм и оказана помощ при зародило злополучие на територията на Община Царево на 5 септември 2023 година На тази дата той, дружно с сътрудника си Стефан Диханов, до момента в който извършват служебните си отговорности в региона на третокласен път Царево – Ахтопол, се оказват блокирани от преляло дере, бързо течащата вода на пътя доближава до 1. 50 см. Двамата служители на реда незабавно основават организация хората да не минават през рисковата зона, подхващат незабавни дейности и избавят водач, чийто автомобил бива залят от придошлата вода. Когато краткотрайно водата спада, двамата минават от другата страна на дерето и правят обход, само че минути по-късно то още веднъж прелива. Този път в клопката на прииждащата вода се оказват струпани коли, за които няма опция за връщане. На място обаче са двамата служители на реда, които часове наред под проливния дъжд се грижат за сигурността на водачите и техните спътници, дават им кураж и успокоение. Гражданка, оказала се инцидентно на мястото снима оказаната от служител на реда Колев помощ и качва пост в обществените мрежи, който бързо се популяризира.

Фондация “Годишни награди за пътна сигурност ” е учредена през 2011 година и има за цел да насърчи, номинира и отличи всички позитивни начинания за пътна сигурност от Владимир Тодоров, ръководител на УС на Българска асоциация на потърпевши при произшествия и няколко негови съидейници.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР