Вярвам, че България няма да стигне до режим на тока.

...
Вярвам, че България няма да стигне до режим на тока.
Коментари Харесай

Експерт: България произвежда достатъчно електроенергия и няма да се стигне до режим на тока

" Вярвам, че България няма да стигне до режим на тока. Страната ни създава задоволително електрическа енергия и не мисля, че ще имаме проблем. " Това съобщи пред " България Днес " Ина Бояджиева, началник-отдел " Контрол по енергийна успеваемост " към Агенцията за стабилно енергийно развиване.

Енергийната рецесия в Европа се разраства от ден на ден. Бързи душове, без вратовръзка в офиса, климатици, настроени на 26 градуса. Това са част от ограниченията, които страните - членки на Европейски Съюз, вкарват, с цел да пестят сила. Косово мина на режим на тока за няколко дни предходната седмица, само че Албания подаде ръка на страната и режимът беше анулиран.

Гърците и швейцарците се готвят да подхващат същите ограничения през есента и зимата, в случай че обстановката продължава да се утежнява. Планът на Европейския съюз за икономии при изключителни обстановки планува всяка страна членка непринудено да " постави всички старания ", с цел да понижи потреблението си.

Повечето членки към този момент показаха проектите си. Само Унгария се опълчи и няма да взе участие в самодейността, а България и Словения още не са дефинирали концепциите си по какъв начин да пестят.

" Нещата са в ресора на министерствата, които се занимават с тези действия. Те би трябвало да възнамеряват и да решат какви задания ще бъдат изпълнявани ", добавя енергийният специалист.

В България към този момент бяха взети някои фрапантни ограничения, с цел да се пести електрическа енергия. В началото на годината градове и села в цялата страна започнаха да лимитират времето на уличното осветяване, защото се задъхаха с все по-големите сметки за електричество. В шестте обитаемоте места на пазарджишката община Лесичово (б.р - на 60 км от Пловдив)улично осветяване имаше единствено в избрани интервали. Миналата седмица емблематичната водна каскада и фонтаните в центъра на Плевен стопираха работа, с цел да пестят и от ток, и от вода.

" Това е решение на локално равнище. Общината е решила да предприеме мярката с концепцията, че краткотрайно могат да се лишат от това, с цел да реализиран някакви спестявания. Все отново цените на енергоресурсите порастват фрапантно ", добавя Бояджиева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР