Вярно ли е, че нектарината е праскова, кръстосана със слива?

...
Вярно ли е, че нектарината е праскова, кръстосана със слива?
Коментари Харесай

Какво отличава прасковите от нектарините?

Вярно ли е, че нектарината е праскова, кръстосана със слива? Или е ГМО артикул? Оказва се, че тези вкусни плодове се разграничават освен по външен тип!

Мнозина считат, че гладките нектарини са праскови, кръстосани със сливи или джанки. Но това не е по този начин.

Повишената „ пухкавост “ е нужна на прасковата, с цел да я защищити от инсекти и други вредители. Плътните власинки не разрешават на буболечките и мухите да се приземят върху плодовете, още по-малко да отхапят парче или да обхванат под доста тънката кожа.

Пухът също по този начин удължава периода на валидност на нежната праскова, образувайки спомагателен предпазен пласт, който не пропуща влага, която може да съдържа бактерии или гъбички.

Но един път, допуска се през 17-ти век, на едно от прасковените дървета се появили безусловно плешиви плодове – гладки и блестящи.

По-късно се оказало, че това знамение на природата се е родило вследствие на естествени генетични разновидности в процеса на самоопрашване на дървета и с помощта на учените-селекционери този вид е непокътнат. Заслужава да се означи, че през днешния ден има хиляди разновидности на прасковата.

Нектарината може да се назова усъвършенстваната версия на прасковата – факт е, че при нея природата е трябвало да компенсира неналичието на пух с по-здрава и еластична кожа. Нектаринът има по-плътна вътрешност, тя е по-сладка и питателна – съдържа доста повече захар от прасковата!

Затова хората с диабет или на диети би трябвало да вземат поради този факт. Но нектарината съдържа и повече потребни субстанции, да вземем за пример витамин С, бета-каротин (провитамин А) и калий.

Когато избирате какво да купите в магазина, праскови или нектарини, помнете следните нюанси:

– Въпреки че имат по-стегната кожа, нектарините се скапват по-бързо от прасковите.
– Ако не харесвате пуха на прасковите или сте алергични към него, купете нектарини.
– Кожата на нектарина би трябвало да е гладка, без повреди.
– Ако прасковата не мирише, най-вероятно не е узряла.
-Не купувайте напукани праскови и нектарини.
– Преди да ядете, можете да премахнете власинките от прасковата с четка за зъби.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР