Вярно ли е, че жандармеристите по време на протеста не

...
Вярно ли е, че жандармеристите по време на протеста не
Коментари Харесай

Въпрос-отговор: няма случаи на полицаи без знаци и с маски при боя - твърди МВР

" Вярно ли е, че жандармеристите по време на митинга не са носели отличителни знаци и служебни номера, които се изискват по закон? Ако да, каква отговорност ще поемете Вие като министър на вътрешните работи? "

Това е един от въпросите, които депутатът от " Продължаваме промяната-Демократична България " Ивайло Мирчев задава на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов по отношение на митинга на футболни агитки и последвалите ексцесии на 16 ноември.

Както е известно, при ескалирането на напрежението полицаи бяха упреквани, че когато са атакували с физическа мощ и помощни средства хора в центъра на София, не са имали наложителните по закон служебни номера, сложени на видно място върху униформата.

" От докладите на ръководители на участващи структурни звена от Главна дирекция " Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма "  няма докладвани случаи на чиновници, които по време на митинга не са носели отличителни знаци и самостоятелни идентификационни номера ", гласи отговорът.

Същото дава отговор Стоянов и във връзка обвиняванията, че е имало служители на реда неразпознаваеми, с маски: " От докладите на ръководителите няма докладвани случаи за чиновници, които са носели маска. При приложимост на защитно облекло чиновниците употребяват единствено шапки вид " кепе "  с цел улеснение и хигиена при слагане на каските. "

Мирчев пита още: карани ли са публицисти да трият изобличителни фотоси от стълкновенията, какъв брой образования и върху колко от чиновниците на Министерство на вътрешните работи за битка с безредиците са извършени през последните 5 години, има ли МВР видео от сбиването сред агитки на ЦСКА и " Левски " (за което твърди, че е дало мотив за реакция), какво тъкмо се е случило в близко заведение - където полицията изясни, че е влезнала, откакто похитителите над длъжностен бус са се изпокрили, какъв тъкмо е случаят с 19-годищшното момиче, което твърдеше, че са го ритали в корема, " с цел да няма деца " и така нататък, и така нататък (пълен текст на въпросите и отговорите вижте най-долу.

Отговорът на министър Стоянов, особено по отношение на момичето гласи:

" На 16 ноември в постройката на 1 РПУ са доведени лица, включително и 19-годишно лице от женски пол, които са арестувани от чиновници на отдел “Специализирани полицейски сили ” към Столична дирекция на вътрешните работи и разпределени в районното ръководство за инспекция и използване на законоустановените правила, като след отпадане на нуждата от задържане, са освовобдени.

На четири от арестуваните, измежду които и 19-годишното лице от женски пол, неотложно е обезпечена здравна помощ на място от доктор на “Спешна здравна помощ ”, като направената здравна документи е приложена към съответните преписки. Четиримата арестувани са превозени от лекарски екип, съпроводен от полицейски чиновник до Пирогов. На дамата е осъществен обширен медицински обзор, след което същата е върната в постройката на 1 РПУ, където по отношение на нея е взето отношение по реда на Закона за запазване на публичния ред по време на спортни мероприятия.

След отпадане на основанията за нейното задържане, в 04:15 часа на 17 ноември същата е освободена. В Министерство на вътрешните работи на 23 ноември 2023 година е постъпило разпореждане от СРП, с което на дирекция “Вътрешна сигурност ” се възлагат дейности по постъпил сигнал от 19 годишно лице от женски пол за нанесени удари от полицейски чиновници по време на митингите. "

Мирчев връща нещата обратно във времето и пита в това число: Какви ограничения и дейности са подхванати, за понижаване на случаите на полицейско принуждение от чиновниците на Министерство на вътрешните работи след случаите по време на антиправителствените митинги от 2020 година? 

Ето и цялата полемика сред депутата и министъра:

- Вярно ли е, че жандармеристите по време на митинга не са носели отличителни знаци и служебни номера, които се изискват по закон? Ако да, каква отговорност ще поемете Вие като министър на вътрешните работи?

На участващите в мероприятието чиновници е извършен общ инструктаж, осъществен е боеви обзор по отношение на съществуването на отличителни надписи “Жандармерия ” на униформеното облекло и самостоятелните идентификационни номера. Обърнато е внимание, че при потребление на особено съоръжение (бронежилетка, противоудрарна жилетка, тактически елек) самостоятелните идентификационни номера следва да се слагат върху униформеното облекло в сходство с наредбите за типа на персоналния знак и за изискванията и реда за използването му.

От докладите на ръководители на участващи структурни звена от Главна дирекция “Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма ” няма докладвани случаи на чиновници, които по време на митинга не са носели отличителни знаци и самостоятелни идентификационни номера. 

- Карали ли са служители на реда присъстващи публицисти на митинга от 16 ноември да трият снимков и/или видео материал, снимал дейностите на Министерство на вътрешните работи? Забранявали ли са служители на реда на публицисти да снимат по време на митинга?

В Министерство на вътрешните работи няма постъпила информация полицейски чиновници да са карали публицисти да трият снимков и/или видео материал, снимал дейностите на Министерство на вътрешните работи. Няма и информация полицейски чиновници да са забранявали на публицисти да снимат по време на митинга.

- Вярно ли е, че е оказано полицейско принуждение върху малолетни жители в заведение, намиращо се наоколо до постройката на Министерство на вътрешните работи?

Назначена е комисия от чиновници на дирекция “Инспекторат ” в основна дирекция “Национална полиция ”, която прави инспекция на правомерността на дейностите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи при организацията, подготовката и осъществяването на мероприятията по обезпечаване на защита на публичния ред по време на митинга против управлението на БФС. В хода на инспекцията ще бъде проучен и въпросът по отношение на съществуване на непозволена приложимост на физическа мощ и помощни средства от страна на чиновници на Министерството на вътрешните работи по отношение на жителите.

- Според медийни изявления служители на реда са оказали принуждение върху 19 годишно момиче по време на митинга от 16 ноември, което по-късно е траяло в постройката на 1 РПУ. Назначило ли е министерството вътрешна инспекция по случая?

На 16 ноември в постройката на 1 РПУ са доведени лица, включително и 19-годишно лице от женски пол, които са арестувани от чиновници на отдел “Специализирани полицейски сили ” към Столична дирекция на вътрешните работи и разпределени в районното ръководство за инспекция и използване на законоустановените правила, като след отпадане на нуждата от задържане, са освовобдени. На четири от арестуваните, измежду които и 19-годишното лице от женски пол, неотложно е обезпечена здравна помощ на място от доктор на “Спешна здравна помощ ”, като направената здравна документи е приложена към съответните преписки. Четиримата арестувани са превозени от лекарски екип, съпроводен от полицейски чиновник до Пирогов. На дамата е осъществен обширен медицински обзор, след което същата е върната в постройката на 1 РПУ, където по отношение на нея е взето отношение по реда на Закона за запазване на публичния ред по време на спортни мероприятия. След отпадане на основанията за нейното задържане, в 04:15 часа на 17 ноември същата е освободена. В Министерство на вътрешните работи на 23 ноември 2023 година е постъпило разпореждане от СРП, с което на дирекция “Вътрешна сигурност ” се възлагат дейности по постъпил сигнал от 19 годишно лице от женски пол за нанесени удари от полицейски чиновници по време на митингите. 

- Ще извърши ли министерството вътрешна инспекция по изброените в позицията на АЕЖ случаи, както и други случаи на полицейско принуждение върху представители на медиите от митинга против управлението на БФС на 16 ноември? Колко образования и върху колко от чиновниците на Министерство на вътрешните работи за битка с безредиците са извършени през последните 5 години по отношение на методът, по който би трябвало да се отнасят към присъстващи на сходни събития публицисти? След следващите случаи на принуждение над публицисти по време на митинг, работи ли Министерство на вътрешните работи да откри практиката  при сходни случаи да има избран чиновник за контакт с медиите и за случаи с потърпевши публицисти?

Тематичните проекти за осъществяване на професионална подготовка за 2023 година са включени следните тематики:

Тактика на деяние на полицейските чиновници при защита на мероприятия и правомерно потребление на физическа мощ и помощни средства;

Ред и условия за осъществяване на всеобщи мероприятия, запазване на общински парцели и вещи;

Действия на полицейските чиновници при защита на всеобщи мероприятия. Особености при защитата на спортни мероприятия.

През 2022 година в Главна дирекция “Национална полиция ” е образувана работна група по отношение на изследване на рекомендация на Европейска комисия по въпроси за медийния плурализъм и независимост на медиите с фокус върху отбраната на публицистите. На съвещанията на работната група е подложен и въпросът, касаещ нуждата от образна идентификация на публицистите, което е належащо изискване за тяхната сигурност. В хода на извършените срещи е изразено становщие от представители на медиите, че носенето на отличителни знаци, разкриващи професионалната принадлежност е причина да бъде извършен напън върху мирогледа и личните им убеждения. В тази връзка продължава работата по определяне на ефикасна връзка с публицистите и показване на ясна, навременна и правилна информация по отношение на ограниченията за сигурност, подхванати от Министерство на вътрешните работи по време на всеобщи събирания.

- Какво мнение от Столична дирекция на вътрешните работи е изпратено до БФС за осъществяване на мача с аудитория? Ако е имало данни за възможни протести по трибуните за какво мнението за осъществяване на митинга, обещано на общината, не е съдържало информация за възможна ескалация?

От страна на управлението на Столична дирекция на вътрешните работи са изпратени писма с осведомителен темперамент, съдържащи информация, че на 16.11.2023 година по време на футболната среща на националния стадион “Васил Левски ” сред националните тимове на България и Унгария, се приготвя осъществяване на митинг под надпис “Оставка на БФС! Обединен митинг ”. Очаквано е присъединяване в плана на последователи на разнообразни футболни клубове от цялата страна. По предварителна информация от уредника на митинга, е планувано и наличието на към 3000 маджарски последователи. В изпратените писма, адресирани до БФС, управлението на Столична дирекция на вътрешните работи показва мнение и подготвеност както за подпомагане по подготвеност по отношение на провеждането на футболната среща с друг час от в началото декларирания в гр. София, по този начин и при вероятно пренасяне на футболната среща на друго лицензирано спортно оборудване на територията на страната. В Столична дирекция на вътрешните работи не е добита информация, касаеща ескалиране на напрежението, възможни протести и нарушение на публичния ред.

- Каква превантивна  работа е приключил отделът за битка с футболното безчинство към ДНСП? Имало ли е информация за предстоящо напрежение? Какви инспекции са осъществени за попречване на провокации? Има ли подписани предупредителни протоколи от страна на разнообразни представители на фенски организации  и какъв брой са те?

Изготвяне на план-възстановка на силите и средствата от Министерство на вътрешните работи, ангажирани в специфичната полицейска интервенция по защита на публичния ред преди, по време на и след провеждането на футболната среща в декларирания митинг.

Организация за продан на информация и оперативно-издирвателни мероприятия за набиране на спомагателни данни сред Министерство на вътрешните работи, БФС, УЕФА;

Работна среща с представители на БФС, Унгарската футболна федерация и Столична дирекция на вътрешните работи за застраховане на сигурността и сигурността на унгарските последователи на територията на град София;

Постоянен информативен продан с НФИЗ - Унгария по отношение на измененията на мястото и формата на осъществяване на квалификационната среща;

Координация със Столична дирекция на вътрешните работи за нужната организация по отношение на защитата на заведението, в което последователите от Унгария ще следят спортната среща;

Обмен на информация с Румъния, Сърбия и Гърция по отношение на настройки и планове на задгранични последователи да пътуват до България за присъединение към протеста;

Координация с ГДНП, Столична дирекция на вътрешните работи и регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи по отношение на прекосяването на задгранични последователи през територията на съответните регионални дирекции;

Организация за приемане на информация за пътувания на последователи за присъединяване във към този момент оповестения митинг, като в случаите на проведено пътешестване са обезпечени съпровождащи екипи в съгласуваност с ОДМВР.

Липсват данни за подписани предупредителни протоколи от страна на разнообразни представители на организации на почитатели на футболни тимове.

- Има ли запис на сбиването сред агитките на Левски и ЦСКА, за което твърдите, че е началото на провокацията и мотив Министерство на вътрешните работи да отвърне със мощ? Колко от арестуваните са съпричастни с мятане на камъни и запалителни субстанции? Колко досъдебни производства за безчинство са формирани и има ли към този момент осъдени?

Структурите на Министерство на вътрешните работи не разполагат с видеозаписи от сборичкване сред последователи на футболните клубове Левски и ЦСКА по време на митинга против управлението на БФС. Преди и по време на митинга от чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи са арестувани 38 лица за съпричастност към осъществени противообществени прояви. Образувани са 5 досъдебни производства, както и едно следствено дело.

- Във връзка с назначената по Ваша заповед комисия от чиновници на дирекция “Инспекторат ” и Главна дирекция “Национална полиция ”, която прави инспекция на дейностите на чиновниците на министерството при организацията, подготовката и осъществяването на мероприятията по обезпечаване защитата на публичния ред по време на извършения на 16 ноември 2023 година митинг против управлението на Българския футболен съюз, апелирам да ми предоставите писмен отговор на следния въпрос: Какви характерни действия ще прави комисията? В какъв период можем да чакаме резултати от нейната инспекция?

Към сегашния миг се прави следното:

Изследва се законовата, подзаконовата и вътрешноведомствената нормативна уредба, регламентираща дейностите - предмет на проверката;

Изискани са и се проучват направените документи по отношение на съответното мерпориятие - проекти, заповеди, графици, информации, разбори, преписки, формирани във връзка със задържането на лица, докладни мемоари и др.;

Предоставени са на комисията относими към извършеното охранително мероприятие изявления, репортажи и видеоматериали, оповестени в медиите и в интернет.

Изискани са и е основана организация за обзор на предоставени от Столична община и структурите на Министерство на вътрешните работи видеозаписи, снимани в региона на събитията;

Продължава провеждането на беседи и приемането на писмени сведения от управителни и други чиновници на МВР;

Проверяват се извършените инструктажи, дадени разпоредби с акцент използването на физическа мощ и помощни средства, осъществяване на дилемите и други

Изискана е информация от структурите на Министерство на вътрешните работи за всички получени сигнали, касаещи осъществено полицейско насилие;

Изискани са и са прослушани подадените по радиоефира разпоредби на съответните ръководители и отчетите на участниците в охранителното мероприятие;

Изискана е и се обработва информация и материали, относими към предмета на инспекцията, от регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи, от които са придадени сили и средства на Столична дирекция на вътрешните работи за присъединяване в охранителното мероприятие.

Резултат от инспекцията се чака до края на месец януари 2024 година

- Какви ограничения и дейности са подхванати, за понижаване на случаите на полицейско принуждение от чиновниците на Министерство на вътрешните работи след случаите по време на антиправителствените митинги от 2020 година?

След открита нужда от смяна в разпоредбите за носене на идентификационни знаци от полицейските чиновници, през 2021 е изменена Инструкцията за типа на персоналния знак. Служителите на Министерство на вътрешните работи към този момент имат обвързване да слагат самостоятелните си идентификационни номера както върху избраното за сезона униформено облекло, по този начин и върху връхното униформено облекло, в това число и на специфичното съоръжение.

През 2021 особено основана работна група изготвя два проекта - План с теоретични и на практика познания за повишение равнището на професионална подготвеност на чиновниците при осъществяване на задания, свързани с запазване и възобновяване на публичния ред, както и тактичност за деяние на полицейските структури при защита на мероприятия и правомерно потребление на помощни средства за образование на чиновници на управителни длъжности (1) и на изпълнителни длъжности (2) на Жандармерията, Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР. За тяхното осъществяване са извършени образователни занятия през 2022 и 2023 година Периодично се организират практични и теоретични образования във връзка с тактическите дейности при защита на мероприятия.

- Какви са съответните решения, взети от упоменатата от Вас работна група, свързани с определяне на ред за връзка с публицисти по отношение на мероприятия с всеобщ темперамент, както и ограничения за тяхната сигурност? Бихте ли дали обяснение на изказванието си, че “в хода на извършените срещи е изразено мнение от представители на медиите, че носенето на отличителни знаци, разкриващи професионална принадлежност е причина да бъде извършен напън върху мирогледа и личните им убеждения ”?

Дейността на работната група е финализирана с направен План за деяние по рекомендация на Европейска комисия за гарантирането на сигурността на публицисти и други медийни експерти в Европейски Съюз. [a]

- Колко са наранените служители на реда? Какви са аргументите за пострадванията? Използвани ли са защитни средства от наранените служители на реда? Колко жители са потърпевши? Колко са арестувани?

По време на митинга пострадвания са получили 33-ма чиновници на Министерство на вътрешните работи, макар употребяваните защитни средства, каски, съоръжение и облекло. Срещу органите на реда са използвани сълзотворен спрей, стъклени бутилки, кенчета от бира и безалкохолни питиета, камъни, клони от дървета, пътни знаци, павета, железни тръби изкъртени от тротоарите, пиротехнически изделия и други предмети.

По време на митинга са потърпевши 19 жители.

Задържани са 38 лица.

- Какво е наложило потреблението на водно оръдие? Постигнати ли са резултати от потреблението му?

По време на митинга против управлението на БФС е употребена водометна машина, защото към 18:25 ч. на мястото на оповестения митинг напрежението ескалира. Голяма част от протестиращите почитатели стартират да разместват, нарушават целостта и преодоляват построените железни заграждения, като се пробват да преодолеят полицейския кордон. Започват да хвърлят върху полицейските чиновници пиротехнически произведения, стъклени бутилки, камъни и други тежки предмети, с което са застрашени здравето и животът на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, присъстващите публицисти, протесритащите и инцидентно преминаващите жители. Действията на почитателите минават в жестоко нарушение на публичния ред, стартират да разрушават общинско и частно имущество, изваждат тротоарни плочки и павета, чупят антипаркинг колчета и знаци, повреждат паркирани коли. След многократни предизвестия и разпоредби, отправени от високоговорящо устройство от екипажа на машината, оборудвана с водно оръдие, по отношение на протестиращите е употребена помощно средство с контролирана водна бликам, като същата е работила доста пъти под цялостната и мощ и е ориентирана над протестиращите, за опазване на живота и здравето им, при съблюдаване на всички нормативни условия.

- Какви задания са сложени на подразделенията и чиновниците при планирането на интервенцията? Как се провежда взаимоотношението сред другите подразделения? Кой е разрешил потреблението на маски от полицейските чиновници? Кой ръководи силите и средствата на място на митинга?

Конкретните задания на участващите подразделения, както и на чиновниците, директно ангажирани в профилираната полицейска интервенция са сложени според направения план-разстановка и в осъществяване на настоящите нормативни документи. За съгласуване на дейностите е назначен Временен действен щаб. Проведен е инструктаж на ръководителите, които са провели подобен на чиновниците. От осъществения боеви обзор е открито, че всички чиновници са били с разпоредената за сезона униформа, с отличителни надписи и самостоятелни идентификационни номера. От докладите на ръководителите няма докладвани случаи за чиновници, които са носели маска. При приложимост на защитно облекло чиновниците употребяват единствено шапки вид “боне ” с цел улеснение и хигиена при слагане на каските.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР