Вярно ли е, че Германия е размразила закритите си въглищни

...
Вярно ли е, че Германия е размразила закритите си въглищни
Коментари Харесай

Вярно ли е, че Германия е размразила въглищните си централи

Вярно ли е, че Германия е размразила закритите си въглищни централи? Журналистът от „ Фактчек.бг ” Ралица Ковачева акцентира в студиото на „ Здравей, България ”, че страната доста постоянно се употребява като мотив за разпространяване на подправени вести. „ В случая се целят две неща. Едното е да се покаже, че Германия пуска централите си, а ние ги стопираме, а другото е да се покаже двоен стандарт на Европейски Съюз ”, сподели тя.

Твърдението се популяризира в разнообразни канали в интернет, а от време на време и от трибуната на Народното събрание. Вярно ли е обаче? Проверка на „ Фактчек.бг ” демонстрира, че изказванието не е правилно. Не всички затворени въглищни централи в Германия ще бъдат върнати в приложимост през зимните месеци, а обособени елементи от 3 централи, показват от уеб страницата. Страната фактически е оповестила краткотрайно връщането в приложимост на някои блокове на три от общо 63-те въглищни централи, демонстрират данни в „ Статиста ”. Това са блокове Е и F на Топлоелектрическа централа „ Нидераусем ”, блок C на „ Нойрат “ и блокове Е и F на централата „ Йеншвалде ”. Съоръженията са били дейни предходната зима, пуснати са в режим на подготвеност през юли и могат да бъдат употребявани най-късно до 31 март 2024 година Окончателно решение за удължение на употребата на блокове D и E на централата „ Нойрат “ до пролетта на 2025 година обаче не е взето.

За интервала октомври-декември 2022 година, с цел да бъде обезпечена енергийната сигурност след прекъсването на доставките на съветски газ, 26 блока на общо 22 въглищни централи в Европа са получили позволение да се върнат или да останат на пазара. 19 (73%) от тези централи се намират в Германия. Средната употреба на 26-те блока сред октомври 2022 година и декември 2022 година е едвам 18%. За идната зима обаче Германия ще резервира дейни общо 3 свои въглищни централи и то в повърхностен потенциал. Страната не се е отказала от цялостното закриване на въглищните си централи до 2038 година, а електропроизводителят RWE е поел ангажимент да затвори всички свои въглищни мощности още през 2030 година, написа още на „ Фактчек.бг ”.

Ралица Ковачева разкри, че подправени изказвания се популяризират доста постоянно във Фейсбук група, която се споделя „ Ограбената енергетика – за какво българите заплащат най-скъпо? ”. По думите на журналиста тя е спонсорирана, за което се заплаща на Meta. Групата е основана през януари под името „ Русия ”. Преименувана е през юни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР