Вярно е, Seat почти беше достигнал дъното и се говореше

...
Вярно е, Seat почти беше достигнал дъното и се говореше
Коментари Харесай

По-разумната алтернатива на Golf Alltrack

Вярно е, Seat съвсем беше достигнал дъното и се говореше даже за закриване на марката, само че през 2014-2015 година на сцената излезе Leon и обърна хода на събитията. VW Group повярва в марката и вложи към 1,5 милиарда евро в завода в Марторел, разпрострян се върху площта на 400 футболни стадиони, с което го трансфораха в един от най-модерните фабрики на концерна. А там се създава и този автомобил, който спада към нишата коли, които почитам извънредно доста.

Историята стартира Subaru Outback, последван от Volvo, Audi и други. Последните два вършат много първокласни и скъпи возила, по тази причина Leon X-Perience наподобява като извънредно атрактивно предложение, било то образно, било то и ценово.

Няма да ви описвам за автомобил, който ще мине на всички места. Няма блокажи на диференциалите, лебедки, луфт на Land Rover. Не, повдигнатият Seat е съвършен за българските пътища. Изпозва платформата и частите на Golf и няма да ви изостави нито пред висок бордюр, нито пред дълбока тиня или плитка вада. В допълнение на това има багажник с размер 587 литра (който може да се усили до 1470 л), мъжкарско лъчение и много по-ниска цена от еквивалентния Golf. За да съм прецизен и да не се връщам още веднъж към тематиката: тъкмо 8830 лева Испанската версия на Golf е 46 840 лева с Данък добавена стойност, до момента в който Alltrack – 55 760.

Дизайнът постоянно е бил субективно усещане, само че нещо, на което постоянно съм давал първостепенно значение. Така е и в този случай, като не мога да кажа, че дизайнът е фрапантен. По-скоро от него лъха една непоклатимост и убеденост, че този автомобил може повече. Острите линии придават на офроуд комбито тъкмо това чувство за устойчивост и сигурност. Full LED светлините на Leon са в действителност впечатляващи, а светлинният автограф (два бели светодиода на всеки светлинен блок), който оставя с дневните светлини, е незабравим. Девет жълти светодиода от всяка страна генерират мигачите, които са интегрирани в блока на фара. Под огромните колесни арки могат да се инсталират 17-инчови или опционални 18-инчови алуминиеви джанти.

Интериорът е съвсем еднакъв с този на Skoda, като централната подпора тук е очевидно обърната към лидера. Материалът върху таблото е мек, единствено пластмасата на вратите леко по-твърда. Седалките са чудесни, същото мога да кажа и за кормилото. Контролните принадлежности на таблото и централната подпора са 1:1 с тези в Skoda. В това няма нищо неприятно, в противен случай, реализирана е изключителна ергономия, без да са употребявани крещящи решения.

Mazda Skyactive-X: бъдещето на бензиновия мотор? (тест драйв)

BMW 530d Touring xDrive: Ефективна динамичност (тест драйв)

В гонене на светкавици с Opel Insignia GSi (тест драйв)

Range Rover Sport желае наградата „ Най-многофункционален всъдеход” (тест драйв)

За приятното чувство в интериора голяма роля има опционалният стъклен покрив, както и SEAT Sound System (опция) с мощ 135 вата и 10 високоговорителя.

Задвижването на Leon X-Perience е поверено на два 2,0-летрови дизела с мощ от 184 и 150 к.с. Аз обаче карам модела с 1,8 TSI и мощ 180 к.с. (предлага се и 1,4 TSI 125 к.с.). Двигателят е с турбо и генерира оптимален въртящ миг от 280 Нм. Стандартно върви с 6-степенна DSG трансмисия, която се предлага и за най-мощния TDI мотор, и включва пера за промяна на предавките от кормилото. Разходът на гориво по фабричен параметри е 6,6 л/100 км, само че в реалност подобен е неосъществим. Не съм карал спортно, само че пък за сметка на това с добре запълнен багажник, като съумях да реализира минимално 8,5 л/100 км отвън града. В София под 10 е невероятно, а при натискане на газта отвън града също ще гоните 10 л/100 км.

Този висок разход се дължи и на спомагателното тегло, идващо под формата на система за задвижване на четирите колела, която употребява многодисков съединител с хидравлично задвижване и електронен надзор, пето потомство Haldex. При естествени условия на придвижване системата 4Drive предава множеството от мощността към предните колела. Ако се появи загуба на сцепление, въртящият миг се трансферира мигновено към задната ос.

На пътя Leon X-Perience предлага тъкмо това, което се чака от подобен вид автомобил: удобна и мека возия. Динамиката тук отива на назад във времето, като при по-динамично ръководство в завои се усеща леко недозавиване, само че то е предстоящо поради дължината и 4х4 задвижването. Сравнен с Leon ST, X-Perience е с към 15 мм по-висок, осигурявайки по този начин нужния по-голям луфт. Предното окачване е MacPherson с подрама, а задното е 4-раменно, справяйки се с надлъжните и напречни сили без значение едни от други.

Този и огромният дизелов мотор вървят общоприетоо със SEAT Drive Profile, допускащ на лидера да трансформира характерностите на кормилната система, дроселовата клапа и DSG трансмисията в три режива – Еco, Сomfort и Sport. Има и самостоятелна конфигурация. В допълнение на това, SEAT Drive Profile включва звуков усилвател, ситуиран покрай мотора, който обезпечава още по-атрактивен тон от мотора.

Накрая ще кажа, че със Seat Leon X-Perience не може да забиете дългокрако гадже, само че това е автомобил, който предлага деловитост, надеждност и премного вътрешно пространство за фамилията, което автоматизирано изключва „ забивките”. Големият му проблем е, че на пазара се предлага Octavia Scout. Вярно, против 56 560 лева с Данък добавена стойност (идентичен двигател), само че пък с по-голям багажник (610 л) и интериор.

Технически характерности

SEAT Leon X-Perience 1,8TSI 4Drive

Размери

Дължина, мм: 4543

Широчина, мм: 1816

Височина, мм: 1481

Междуосие, мм: 2630

Тегло, кг: 1486

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен размер, куб. см: 1798

Макс. мощ, к.с. при об./мин: 180 при 4500-6200

Макс. въртящ миг, Нм при об./мин: 280 при 1350-4500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 221

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,2

Среден разход, л/100 км: 6,5

Вредни излъчвания СО2, г/км: 152

Базова цена на модификацията, лева с Данък добавена стойност: 46 840

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР