Вярно, че има нови проблеми като инфлацията и войната, но

...
Вярно, че има нови проблеми като инфлацията и войната, но
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Демокрацията у нас ерозира с бързи темпове

Вярно, че има нови проблеми като инфлацията и войната, само че би трябвало да има изясненост какво съставлява демокрацията и правовата страна. Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ конституционният арбитър и някогашен длъжностен министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов по мотив така наречен български " Магнитски ".

Въпросът за правовата страна стартира да ми наподобява на този за демокрацията през 80-те и 90-те години на предишния век. Този въпрос стана като куфар, в който всеки опакова каквото реши, добави той.

Когато болшинството от хората у нас имат подозрения в претекстовете на властта и не са сигурни, че действително изборите въздействат върху процесите, това демонстрира, че смисълът на демокрацията е изгубен. Не може да има правова страна, без да работи демокрацията. А сега демокрацията ерозира в целия свят, а у нас това се случва с бързи темпове, съобщи проф. Стоилов.

По думите му диалози за законопроект, сходен на " Магнитски ", са водени още в предходния парламент.

Едни такива правила би трябвало да подхождат на високите конституционни стандарти и да е планувана отбрана на засегнатите лица. За да се одобряват сходни правила в България, те би трябвало да бъдат синхронизирани с европейското законодателство. Този въпрос не може да бъде решен независимо от България, той би трябвало да бъде координиран с Европейската комисия, акцентира конституционният арбитър.

Когато приказваме за демокрацията и за правовата страна, е добре да сложим в центъра правата на жителите, сподели още проф. Янаки Стоилов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР