Вярата в конспиративните теории, свързани с ваксините срещу COVID- 19,

...
Вярата в конспиративните теории, свързани с ваксините срещу COVID- 19,
Коментари Харесай

83 на сто от ромите вярват в конспирациите за ваксините. Всеки трети е убеден, че в тях има чип

Вярата в тайните теории, свързани с имунизациите против COVID- 19, е мощно публикувана в ромските квартали. Това демонстрира проучване на Институт Отворено общество - София , извършено измежду ромските общности в страната през декември.

Общо 83% от интервюираните дефинират като вярна най-малко една от популяризираните тайни теории по тематиката. Официалната здравна информация е позната релативно едва и е споделяна и одобрявана от доста стеснен кръг хора. Изследването оставя общото усещане, че към антиваксинационните тези има построен необятен консенсус и точно те се възприемат като общоприети в изследваните общности.

В рамките на проучването почти двама от всеки трима интервюирани имат вяра, че имунизациите против COVID-19 са по-рискови за здравето от другите ваксини, не се предлагат при редица хронични болести, имат рискови странични резултати, не са тествани задоволително, за тях има информация, която съзнателно се укрива и в последна сметка тези ваксини имат за цел единствено да усилят облагите на фармацевтичните компании.

Приблизително всеки втори от интервюираните има вяра, че имунизациите съдържат нездравословни субстанции, водят до неплодородие и стерилитет и не способстват за понижаване на риска от гибел при заразяване. Всеки трети (38%) има вяра, че с имунизациите се слагат чипове. Само 24% от интервюираните не имат вяра в сходно изказване.

Общото доверие към информацията по отношение на имунизациите е извънредно ниско. Огромната част от интервюираните нямат доверие на никого, що се отнася до информацията за имунизациите. Личният доктор, малкия екран, интернет и пасторите са измежду главните източници на информация за имунизациите, по отношение на които хората имат релативно по-малка степен на съмнение. Сред немалка част от участниците в проучването господства не възприятието за липса на информация, а на комплициране и неустановеност измежду заливащия ги информативен поток.

Към момента на изследването под 4% от интервюираните в обхванатите ромски общности декларират, че имат сложена най-малко една доза ваксина. Тези, които декларират подготвеност да се имунизират, са още към 5%, само че не е несъмнено дали те фактически ще го създадат

България е на едно от последните равнища на имунизация измежду страните от Европейския съюз. Общият брой на лицата със приключен имунизационен цикъл е малко над 2 млн. души.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР