ВЯпония има вярване, че личността на човека е свързана с

...
ВЯпония има вярване, че личността на човека е свързана с
Коментари Харесай

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

ВЯпония има поверие, че личността на индивида е обвързвана с неговата кръвна група. Това може да звучи необичайно, само че концепцията не е прекомерно друга от известността на астрологията в Обединеното кралство или Съединени американски щати през днешния ден. Въпреки това Ketsueki-gata, както е наречена, е неповторима и има дълбоки културни корени в най-новата история на Япония. Въпреки че може да ни наподобява банално в Япония кръвната група на човек има значими последствия за това по какъв начин той се схваща като субект и по какъв начин може да се показва в работата си. И по този начин, защо става дума тук?

Какво споделя вашата кръвна група за вас?
Добре, дано първо да се отървем от занимателната част. За любопитните, ето какво споделя Ketsueki-gata за другите кръвни групи:

Кръвна група А: Според инцидентно търсене в интернет, хората с кръвна група А се считат за топли, другарски настроени и състрадателни. Те обаче могат да бъдат завладяващи, упорити и напрегнати. Твърди се, че хора от вид А са по-често срещани в Япония, в сравнение с тези с други кръвни групи.

Кръвна група B: Смята се, че хората с кръвна група B са мощни, буйни, решителни и съпричастни, само че също по този начин са по-егоистични, непостоянни, непримирими и диви. Хората с тази кръвна група се считат за много преходни, приемащи планове и по-късно ги оставят на половина приключени.

Кръвна група AB: Ако имате кръвна група AB, вие получавате най-хубавото от двата свята. Според Ketsueki-gata е евентуално да бъдете считани за рационални, сдържани, общителни и адаптивни. Но можете също да бъдете ненадеждни, сериозни, нерешителни и дистанцирани. Кръвната група АВ е най-рядко срещаната в Япония, тъй че хората с нея постоянно се възприемат като ексцентрични.

Кръвна група О: Тези хора са уверени, волеви, оптимистични и естествени водачи. Но също по този начин са спортни натури, несигурни и евентуално работохолици. Според тази система на мислене хората от вид О не са предопределени да се оправят с тези от вид А.

Съществуват и други кръвни групи, само че Ketsueki-gata преглежда единствено тези съществени видове.



По-тъмният генезис на Ketsueki-gata
Знанието, че има разнообразни кръвни групи било много ново за времето си, откакто било разпознато едвам през 1901 година от Карл Ландщайнер, само че имало доста модерни научни вярвания, които се стремели да слеят предубеденото мислене с биологичния детерминизъм.

Евгениката, към този момент развенчаната концепция, че човешките популации могат да бъдат усъвършенствани посредством селективно размножаване и надзор на популациите, била на мода в западните страни в края на XIX-ти век. За доста мислители евгеници – и имало доста такива отвън нацистка Германия – видът кръв е индикатор за расова непорочност. Например, кръвна група B се считала за по-изродена и била по-разпространена измежду „ психопатите, истериците и алкохолиците “.

Влиянието на западната евгенична просвета също оказала доста влияние върху китайските и японските общества. За последното появяването на евгениката съвпаднала с повишаването на национализма и устрема към модернизиране. Като такава, науката за кръвните групи скоро се преплела с японските хрумвания за расата, както и за брака.

През 1916 година японски доктор на име Кимата Хара разгласил публикация, свързваща кръвните групи с личността, изключително национално-културния характер. Идеята била в допълнение обвързвана с видните западни евгеници, от японския генетик и доктор, подготвен в Германия, Танемото Фурухата.

Фурухата освен разгласил въздействащи проучвания върху серологията в интернационалните списания, само че също по този начин пишел в японски вестници за разбор на характера на кръвната група във време, когато страната увеличавала своята империалистическа експанзия. След това, в края на 20-те години на предишния век, известен обществен психолог - Токеджи Фурукава, разгласил публикация, наречена „ Изследване на темперамента и кръвните групи “, посредством която концепцията стигнала до по-широката публика.

Фурукава направил сензация и опростил концепцията, обединявайки проучването на расовото систематизиране на кръвните групи със личните си психически концепции. След това известността на концепцията намаляла, до момента в който не се развихрила още веднъж през 70-те години, когато била подхваната от журналистката Масахико Номи.

Оттогава нататък Ketsueki-gata се трансформирала в повтаряща се тематика в доста книги и управления за самопомощ. Била изключително известна за сантиментални и бизнес управления, които се опитвали да оказват помощ на хората да се ориентират в несигурността на живота, като изясняват съвместимостта сред кръвните групи. Филми и песни не престават да загатват концепцията и през днешния ден макар съмнителните научни учредения. Идеята станала известна в Южна Корея, Тайван и даже в Съединени американски щати.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР