VW преструктурира марката си Seat в такава за споделяне на

...
VW преструктурира марката си Seat в такава за споделяне на
Коментари Харесай

Seat става марка за тротинетки?

VW преструктурира марката си Seat в такава за шерване на коли и абонаментни мобилини услуги и ще разшири гамата на електрическите скутери.

Volkswagen Group ще завърши тази година проектите си за преобразяване на всеобщия си бранд Seat в платформа за микромобилност, до момента в който продължава да приготвя спортния си бранд Cupra за стартиране на пазара в Съединени американски щати.

Трансформацията на звеното, което създава хечбека Leon и компактния автомобил Ibiza, ще разшири гамата от електрически скутери и услуги за отдаване чартърен, наречени Seat Mo, съобщи основният изпълнителен шеф на Seat Уейн Грифитс в изявление в Барселона.

„ Виждам опция на колите в градовете, а също по този начин, може би, опция на частните коли и повече абонамент и шерване “, сподели Грифитс.

Плановете за Seat демонстрират по какъв начин VW трансформира образа на своите 10 марки, обхващащи от налични модели до Bentley и Lamborghini, в ерата на батериите и софтуерните джаджи.

Миналата година VW вписа Porsche AG на борсата, като производителят на спортния автомобил 911 в този момент е най-ценният авто производител в Европа. Той също по този начин подписа договорка за закупуване на Europcar, с цел да разшири услугите за подвижност.

VW влага 10 милиарда евро (10,9 милиарда долара), с цел да трансформира заводите на Seat в Испания, в това число заводите в Марторел и Памплона, в европейски център, който ще създава редица електрически коли.

Seat ще управлява и създаването на дребните електрически модели на VW Group, при които реализирането на облага ще бъде предизвикателство.

Seat, сходно на други марки, е подложен на напън от все по-строгите стандарти на Европейския съюз за замърсяване на околната среда за колите с мотори с вътрешно горене, като твърди, че използването им ще коства към 2000 евро на автомобил.

Това може да направи редица модели ненужни, защото разноските за съблюдаване на регулациите ще бъдат прекомерно високи, сподели Грифитс.

Миналата година подразделението е произвело малко по-малко от 480 000 автомобила с оперативна облага от 179 млн. евро.

Неговата марка Cupra, основана през 2018 година с модели, измежду които Formentor, удвои продажбите си до близо 153 000 автомобила през предходната година, като има проекти за още по-голям напредък посредством нови напълно електрически модели през идната година и през 2025 година

Средносрочната цел е да се продават 500 000 автомобила годишно.

Навлизане в Съединени американски щати

Cupra възнамерява да продава гама от електрически автомобили в Съединени американски щати и да се конкурира с автомобилни производители, в това число Tesla, сподели Грифитс.

Навлизането на пазара ще изисква индустриално дружество в района, сподели той.
„ Бихме могли да бъдем сполучлива нишова марка, тъй като виждаме, че други марки, които са наши съперници в Европа, също вършат стъпки към Съединени американски щати “, сподели той, визирайки проектите на Renault да пусне на пазара своя състезателен автомобил Alpine.
„ Ако желаеме да погледнем към Съединени американски щати преди края на десетилетието, тогава би трябвало да вземем решения за продуктите в този момент. “

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР