ВВС на САЩ може да се откажат от 1/3 от

...
ВВС на САЩ може да се откажат от 1/3 от
Коментари Харесай

ВВС на САЩ може да откажат 1/3 от F-35, ако цената на поддръжката не падне

Военновъздушни сили на Съединени американски щати може да се откажат от 1/3 от евентуалното количество F-35A в случай че Lockheed Martin не понижи цената за употреба на изтребителя с най-малко 38%. Това се споделя в отчет на Пентагона, с който разполага осведомителната организация Bloomberg.

Орязването на 590 броя F-35A от плануваните 1763 изтребители от този вид ще стане факт, в случай че не бъдат минимизирани разноските за поддръжка, които сега са недопустимо високи за Пентагона.

За в този момент Пентагонът съумя да стабилизира цената за придобиване и разработка на мечтаните 2456 броя F-35 за Военновъздушни сили, Военноморски сили и Корпуса на морската пехота на малко над $406 милиарда, само че цената за поддръжка на вида продължава да е доста висока.

В отчета, с който разполага Bloomberg, се споделя, че Пентагонът няма изясненост по какъв начин Lockheed харчи парите, които се дават за поддръжката на вида.

Говорител на Пентагона декларирал за Bloomberg, че въпросният отчет е просто предварителна оценка на евентуалните ходове пред американското държавно управление. Няма никакво решение за вероятно понижаване на финалната численост на поръчаните F-35. Желанието е цената за поддръжка да бъде понижена с 38% до 2028 година, само че няма решение какво да се направи, в случай че това не се случи.

От Пентагона са подчертали за Bloomberg, че над 50% от парите за поддръжка отиват в Lockheed Martin и в това перо влиза програмен мениджмънт, тежката поддръжка на изтребителите, ремонт на обособени елементи и системи, поддръжка на софтуера и инженеринг. Тези цени са високи и се работи по изясняването на точния им механизъм, с цел да се откри метод за тяхното понижаване.

Останалата половина от цените на поддръжка зависят от Военновъздушни сили на Съединени американски щати и са свързани със заплатите, горивото и други сходни.

Още при започване на годината Елън Лорд, новият началник на отдела на Пентагона за придобиване и поддръжка, съобщи, че сега Съединени американски щати не могат да си разрешат сегашната цена на поддръжка на F-35 и интензивно се работи за нейното понижаване.

Списание АЕРО
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР