Вулканично изригване на отдалечен остров в Папуа Нова Гвинея накара

...
Вулканично изригване на отдалечен остров в Папуа Нова Гвинея накара
Коментари Харесай

Папуа Нова Гвинея отменя полети, планира евакуация след изригването на вулкан

Вулканично изригване на далечен остров в Папуа Нова Гвинея накара някои поданици да стартират евакуация, а летището на острова да анулира полети.

Ulawun, най-активният вулкан в южната част на Тихия океан, изхвърли пушек до 15 км (9,3 мили) във въздуха в понеделник следобяд, заяви отделът за ръководство на геохазартите на страната, в първото си доста взривяване от години.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Съединени американски щати не търсят непрекъсната база в Папуа Нова Гвинея, споделя Остин Папуа Нова Гвинея отваря израелско посолство в Западен Йерусалим Земята ще се затопли до 2,9C даже при актуалните климатични обещания: Организация на обединените нации Снимки: Повече от година след наводненията в Пакистан, оживелите се борят с безпокойството за климата завършек на списъка

Изригването на остров Нова Британия накара чиновниците да координират проектите за евакуация и да анулират борбите на районното летище Хоскинс.

Стълбът пепел продължи да се повишава във вторник, достигайки минимум 5 км (3,1 мили), само че отделът за геоложка заплаха на страната намали равнището си на паника от равнище 4 на равнище 3 – което демонстрира „ умерено до мощно изригване “, а не „ доста мощно изригване ”.

Въпреки това вулканът остава деен и изригването може да продължи безпределно, сподели отделът.

Възможността детонацията да провокира цунами край крайбрежията на Япония беше изключена във вторник, сподели отделът.

Изригващият вулкан е на 47 километра (29 мили) от град Bialla в Папуа Нова Гвинея, който е издигнат измежду плантации с маслодайна палма по скатовете на Ulawun.

Отделът сподели, че тежките покрития от черна пепел предизвикват окапване на листата в плантациите с маслена палма покрай вулкана и се натрупват по покривите.

„ Огнен пръстен “

Папуа Нова Гвинея се намира на тихоокеанския „ огнен пръстен “, дъга от сеизмични разломи към Тихия океан, където се случват огромна част от международните трусове и вулканични действия.

Ulawun е изригвал неведнъж от 1700 година насам. Последното му доста изригване през 2019 година принуди повече от 5000 души да се изтеглят.

От отдела споделиха, че няма известни жертви от историята на изригванията на Улавун.

Но главните резултати във връзка с разселването на популацията, вредите по инфраструктурата и спирането на услугите са постоянно срещани, споделиха от отдела.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР