Вулканично фибростъкло, което се образува след изстиването на лавата при

...
Вулканично фибростъкло, което се образува след изстиването на лавата при
Коментари Харесай

Необичайни вулканични структури откриха край Челябинския метеорит

Вулканично фибростъкло , което се образува след изстиването на лавата при изригване на вулкани, известно като " косите на Пеле ", е намерено в прахта, покрила земната повърхнина след рухването на астероида в Челябинска област на Русия преди 10 години, заяви ТАСС.

Находката дава опция за датиране на астероиди, паднали в предишното, въз основа на данни от ледникови ядра от Антарктида , сподели ректорът на Челябинския държавен университет Сергей Таскаев на семинар. Преди се смяташе, че те са инцидентна примес от земен генезис.

Таскаев сподели още, че учени от Челябинския университет са разкрили във фрагменти от астероида кристали въглерод , каквито до момента не са се срещали на Земята. Става дума за изцяло нова, малко изследвана форма на въглерода, която следва да бъде изучена.

Челябинският болид навлезе в земната атмосфера към 7 часа и 10 минути московско време на 15 февруари 2013 година , взриви се на височина 30-50 километра и фрагменти от него се пръснаха върху огромна територия на Челябинска област.

— St. Paul (@nazgul_74)

Десетки хиляди хора следиха явлението от Урал до северните региони на Казахстан.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР