Вулканът Семеру в окръг Лумаджанг в провинция Източна Ява изхвърли

...
Вулканът Семеру в окръг Лумаджанг в провинция Източна Ява изхвърли
Коментари Харесай

Вулкан в Индонезия погреба домове и пътища


Вулканът Семеру в окръг Лумаджанг в провинция Източна Ява изхвърли дебели стълбове пепел на повече от 1500 метра височина в неделя. Селата и околните градове бяха покрити с падаща пепел, закривайки слънцето, само че не се оповестява за жертви, предава Associated Press.

Подобрените метеорологични условия в понеделник разрешиха на спасителите да възобновят напъните за евакуация и търсенето на вероятни жертви, откакто най-високият вулкан на най-гъсто популации остров Ява в Индонезия изригна, провокиран от мусонните дъждове.

Стотици спасители бяха изпратени в понеделник в най-тежко засегнатите обитаеми места Сумберулух и Супитуранг, където къщи и джамии бяха затрупани до покривите си от тонове вулканична пепел.

Проливни дъждове бяха ерозирали и най-после срутиха купола от лава на върха на 3676-метровия) вулкан, предизвиквайки изригване. Пирокластичният поток от парещ газ се спусна надолу по скатовете на планината, задушавайки цели села и унищожавайки мост, който преди малко беше възобновен след мощно изригване на същия вулкан предходната година.

Последното огромно изригване на Семеру беше през декември 2021 година, когато лиши живота на 51 души и погреба села в тонове от тиня и пепел. Стотици други получиха тежки изгаряния и изригването наложи евакуацията на повече от 10 000 души. Правителството реалокира 2970 къщи отвън рисковата зона, в това число от село Сумбервулух.

Ръководителят на окръг Лумаджанг Торикил Хак сподели, че селяните, които към момента не са не запомнили миналогодишното изригване, са избягали сами, когато са чули екот от планината в неделя, тъй че " да бъдат жертвите избегнати ".

" Те са научили значим урок по какъв начин да избегнат заплахата от изригване ", сподели той, до момента в който инспектира развален мост в селцето Каджар Кунинг.

Той добави, че близо 2000 души са избягали в неделя в незабавно проведени приюти в няколко учебни заведения, само че доста от тях се върнали по домовете си в понеделник, с цел да се грижат за добитъка си и да защитят имуществото си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР