Вулканът на Хавайските острови Килауеа повече от месец не спира

...
Вулканът на Хавайските острови Килауеа повече от месец не спира
Коментари Харесай

На Хаваите вали дъжд от скъпоценни камъни

Вулканът на Хавайските острови Килауеа повече от месец не стопира да изригва. Но този път от него излизат скъпоценни камъни. Сега на Хавай вали дъжд от скъпоценни камъни - рядко събитие, което очарова геолозите и обърква останалите хора.
Става въпрос за Зелени кристали на минерала оливин. Оливинът е в действителност елементарен минерал - това е магнезиевожелезен силикат с формула (Mg, Fe)2SiO4. Той е един от дребното скъпоценни камъни, които се срещат единствено в един цвят - маслинено-зелено.
Интензивността и оттенъкът на зеленото обаче зависи от процентното наличие на желязо в кристалната конструкция, тъй че цветът на обособените скъпоценни камъни може да варира от жълто, маслинено до кафеникавозелено.
Изнася се на повърхността от вулканични горещи точки, постоянно като базалт със зелени нюанси. Но находката му под формата на обособени части, които бижутеристите биха разпознали като драгоценен камък, наименуван перидот, е изненадващо рядка. Това се дължи на химическата неустойчивост на минералите на земната повърхнина. Оливинът нормално се среща като в мънички пясъчни зърна в мощно изветрено положение, неуместно за декоративна приложимост.
Големите кристали оливин са редки и за това се счита за скъп драгоценен камък. Точно в този момент обаче жителите на Хавайските острови откриват едри кристали измежду скалите и пепелта от последните изригвания и потоци от лава.
Изглежда, че последните изригвания са иххвърлили магма във въздуха, където високите температури на кристализация на магнезиевите стоманени силикати им разрешава да се трансфорат в големи камъни, преди да паднат на земята. Нагоре отива гореща разтопена канара, а надолу пада дъжд от перидот. Но не бързайте да тръгвате към Хавай, тези прелестни зелени камъчета евентуално няма да ви създадат богат. Оливинът не е тъкмо драгоценен камък. Но сигурно е хубав. Поне нещо хубаво да излезе от размирният вулкан на Хаваите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР