Вулканът Марапи в индонезийската провинция Западна Суматра изригна в неделя,

...
Вулканът Марапи в индонезийската провинция Западна Суматра изригна в неделя,
Коментари Харесай

Изригна вулкан в Индонезия: 42-ма туристи са в неизвестност

Вулканът Марапи в индонезийската провинция Западна Суматра изригна в неделя, изхвърляйки вулканична пепел до 3 км във въздуха. За това написа Ройтерс, базирайки се на данни на организацията за ръководство на бедствия в страната BNPB.

Вулканът с височина 2891 метра изригна в 14:54 ч. локално време. Вулканичната пепел се популяризира с висока активност в околните региони, споделиха управляващите, покривайки пътища, здания и коли със пласт пепел.

„ Имаше мощен облак от сива пепел, сочещ на изток. Изригването към момента продължава “, сподели представител на Индонезийския център за вулканология и намаляване на геоложките рискове.

Ахмад Рифанди, представител на станцията за наблюдаване на планината Марапи, сподели, че дъжд от пепел е следен след изригването и е достигнал до Букитинги, третия по величина град в Западна Суматра с население над 100 000 души.

Властите сътвориха неразрешена зона към кратера с радиус от 3 километра и не разрешиха на хората да се приближават до вулкана. В региона на изригването е оповестено третото от четирите равнища на паника.

„ Раздадохме маски на жителите и ги призоваваме да останат в домовете си “, сподели пред кореспонденти Аде Сетиаван, представител на локалния отдел за ръководство на бедствия BPBD.

Няма данни за опустошения и потърпевши. Въпреки това пепелта е покрила няколко села и управляващите раздават маски на жителите и ги поучават да носят очила, с цел да предпазят очите си.

Съобщава се също, че 42-ма туристи са в неопределеност. От събота общо 70 туристи са се записали в двете входни точки на Марапи посредством системата за онлайн резервации, съгласно Агенцията за запазване на естествените запаси на Западна Суматра.

" Екипът на организацията се изтегля. Двадесет и осем души са евакуирани, а издирването на останалите продължава. Надявам се да няма жертви и всички да са живи ", сподели представителят на BNPB Даян Индриати.

Някои туристи може да не са уведомили управляващите за наличието си, когато влизат или напущат такива зони, тъй че същинският брой на изчезналите туристи остава неразбираем.

Вулканична интензивност в този регион се следи от януари. Планината Марапи, което значи " Огнена планина ", се смята за най-интензивно дейния вулкан в Суматра.

Индонезия се намира в по този начин наречения Тихоокеански огнен пръстен. Според BNPB в Индонезия има 127 дейни вулкана.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР