Вулканът Ключевски, известен още като Ключевския хълм, е активен стратовулкан. Намира

...
Вулканът Ключевски, известен още като Ключевския хълм, е активен стратовулкан. Намира
Коментари Харесай

Най-високият вулкан в Европа и Азия изплю 12 км прах и пепел в небето, НАСА показа СНИМКА

Вулканът Ключевски, прочут още като Ключевския рид, е деен стратовулкан. Намира се на полуостров Камчатка (Русия). От средата на юни Ключевски непрестанно изригва, само че на 1 ноември е „ изплюл “ в небето дирек пушек и пепел с невероятни размери – това е записано от спътниците на НАСА, пише Space.

Известно е, че Ключевски се намира в Камчатка, която е част от Тихоокеанския огнен пръстен, тектоничен пояс с дължина малко над 40 000 километра, който опасва Тихия океан и съдържа към три четвърти от всички дейни вулкани в света. Общо на територията на Камчатка има към 300 вулкана, само че Ключевски е най-високият в цяла Европа и Азия.

Данните сочат, че върхът му се издига на 4750 метра над морското ниво, което в действителност го прави по-висок от всеки различен вулкан в Азия и Европа. Изследователите са забелязали, че този вулкан изригва непрестанно от средата на юни 2023 година, само че на 1 ноември се случи нещо особено: мощна вулканична детонация е изпратила в небето поток от пепел и пушек, чиято оптималната височина е достигнала 12 километра. Това демонстрират данни на обсерваторията на НАСА.

Трябва да се означи, че стълбът от пушек и пепел с такива невероятни размери накара откривателите да покачат равнището на авиационна паника до оптимално вероятното - алено, което е довело до спешно кацане на самолети в региона. Няколко учебни заведения също са били евакуирани поради увеличението на замърсяването на въздуха.

В същото време спътникът Landsat 8, който се ръководи взаимно от НАСА и Геоложката работа на Съединени американски щати, е съумял да направи невероятна фотография на изригващия дирек в изкуствени цветове. Кадърът демонстрира алена бликам лава и сив пушек, които се открояват на фона на околния наследник цвят.

По-широка фотография в цялостен растеж също е направена от спътника Aqua на НАСА. Снимката демонстрира дължината на димния дирек, който по това време е към 1600 километра. Междувременно, съгласно програмата за световен вулканизъм на института Смитсониън, струята в последна сметка евентуално се е простирала на 2255 километра дължина.



Изследователите също по този начин означават, че изригването на Ключевски е почнало през лятото, само че в този момент вулканът наподобява по този начин, като че ли изригването е спряло изцяло. Обърнете внимание, че макар невероятния размер на стълба пушек и пепел, изтърван от Ключевски, той към момента е надалеч от оптимално вероятните стълбове, които учените към този момент са виждали. Например през 2022 година вулканът на Тонга изхвърли облак от пепел и пушек, който се издигна до невероятните 57 километра.

За благополучие учените считат, че изригването на Ключевски евентуално няма да има доста влияние върху озоновия пласт на нашата планета.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР