Вулкан изригна в Югозападна Исландия близо до столицата Рейкявик, предадоха

...
Вулкан изригна в Югозападна Исландия близо до столицата Рейкявик, предадоха
Коментари Харесай

Вулкан изригна в Исландия близо до столицата Рейкявик

Вулкан изригна в Югозападна Исландия покрай столицата Рейкявик, предадоха международните организации. Това става седмици откакто започнаха поредност от хиляди дребни земни земетресения в региона, оповестяват от Исландската метеорологична работа.

Изригването стана в региона на Фаградалсфятъл, планина на полуостров Рейкянес, намиращ се на към 30 км югозападно от столицата.

През последните четири седмици на полуострова е имало над 40 000 земни труса, внезапен скок в съпоставяне вариращите сред 1000 и 3000 земни труса, регистрирани всяка година след 2014 година

Снимки на уеб страниците на локални медии демонстрират нощно небе, светещо в яркочервено, а фотография, качена в „ Туитър “ от Исландската метеорологична работа (ИМС) демонстрира по какъв начин от блестящо светещи потоци лава се издига пушек.

Изригването не съставлява никаква непосредствена опасност за хората или за сериозна инфраструктура, допълват от службата.

За разлика от изригването през 2010 година на вулкана Ейяфятлайокутъл, който спря близо 900 000 полета и принуди стотици исландци да изоставен домовете си, това изригване не се чака да изхвърли доста пепел и пушек в атмосферата, обявиха от ИМС.

Разположена сред Евразийската и Северноамериканската тектонска плоча, които са едни от най-големите на планетата, Исландия е сеизмично и вулканично огнище, защото двете плочи се движат в противоположни направления.

Причина за изригването е магма, която си е проправяла път към повърхността през последните седмици и по този начин е провокирала земетресенията.

Международното летище на Рейкявик Кефлавик не беше затворено след изригването, само че всяка самолетна компания трябваше сама да реши дали желае да лети или не.

Спешно беше изпратен хеликоптер с теоретичен личен състав, с цел да следи изригването.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР