Вулкан изригна на испанския остров Ла Палма - част от

...
Вулкан изригна на испанския остров Ла Палма - част от
Коментари Харесай

Вулкан изригна на испанския остров Ла Палма, последваха 5400 земетресения*

Вулкан изригна на испанския остров Ла Палма - част от Канарите. Изригването беше предшествано от над 5400 трусове. Едно от тях се случи по време на директно включване на кореспондентка от телевизия ЕрТеЕл. Евакуирани са жителите на селата в региона покрай вулкана.

Висок дирек пушек се издигна след изригването в 15.15 ч. локално време в националния парк " Кумбре виеха " в южната част на острова, заяви държавното управление.

Непосредствено преди изригването управляващите бяха евакуирали към 40 трудноподвижни хора, както и селскостопански животни, от селата към вулкана.

На място бяха изпратени бойци, с цел да оказват помощ за евакуацията, заяви министерството на защитата.

Очаква се да има още евакуирани от близките градчета.

Преди изригването учени записаха в националния парк поредност от земни земетресения, достигащи магнитуд от 3,8, по данни на испанския народен географски институт.

Висок дирек пушек се издига сега над Ла Палма. Към момента няма данни за нанесени материални вреди, само че се чака вулканичната интензивност да се ускори през идващите часове.



Испанският министър-председател Педро Санчес ще дойде по-късно през днешния ден на острова. Заради обстановката на Ла Палма министър председателят отсрочи плануваното си за през днешния ден тръгване за Ню Йорк за присъединяване в сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации. Санчес ще дойде на Канарските острови, с цел да наблюдава по какъв начин се развива обстановката там, заяви пресслужбата на испанското държавно управление.

Първото разказано изригване на остров Ла Палма е било през 1430 година, съгласно института. При последното изригване през 1971 година един човек почина до момента в който правел фотоси покрай потоците от лава, само че нямаше вреди.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР