Вулкан е изригнал в югозападния исландски град Гриндавик, който е

...
Вулкан е изригнал в югозападния исландски град Гриндавик, който е
Коментари Харесай

Вулкан е изригнал в Исландия

Вулкан е изригнал в югозападния исландски град Гриндавик, който е бил евакуиран, заяви „ BBC “.

Изригването е почнало към 03:00 GMT, като исландската социална телевизия разгласи, че не е ясно в каква посока тече лавата.

„ Пукнатина се е отворила от двете страни на дигите, които са почнали да се построяват северно от Гриндавик “, написа метеорологичната работа.

Гриндавик е бил евакуиран през ноември, а „ Синята лагуна “ – известно туристическо място, също е било затворено. От английската медия регистрират, че това е второто вулканично изригване на полуостров Рейкянес в югозападна Исландия за един месец и петото от 2021 година Миналия месец на 18 декември стартира изригване в по този начин наречената вулканична система Svartsengi. Лавата пропусна град Гриндавик, макар че всичките му 4000 поданици бяха евакуирани преди този момент. Около 100 души са се върнали по домовете си, преди още веднъж да бъде издадена заповед за евакуация в събота, настояват локалните управляващи.

Нивото на паника е нараснало до най-високото от тристепенната канара, което алармира, че може да има опасност от заличаване на хора, общности, имущество или околна среда.

Исландия се намира над това, което е известно като Средноатлантическия било – границата сред Евразийската и Северноамериканската тектонични плочи – две от най-големите на планетата. Земната кора се състои от разнообразни плочи, които се движат една против друга и в продължение на милиони години са „ издигнали “ планини и са основали вулкани. Ежегодно Евразийската и северноамериканската плоча се раздалечават с няколко сантиметра, трансформирайки страната в огнище на сеизмична и вулканична интензивност.

Исландците са привикнали с вулканичната активност и са построили сполучлива туристическа промишленост към нея. Други страни, които се намират на линиите на разлома, включват Турция – която дружно със Сирия претърпя опустошителното земетресение през февруари предходната година.

Президентът на Исландия Гудни Йоханесон сподели, че „ нито един живот не е в заплаха “ след вулканичното изригване тази заран. В обява в X, той удостоверява, че град Гриндавик е бил сполучливо евакуиран през нощта. Част от инфраструктурата може да е в заплаха, споделя той, само че прибавя, че няма да има спиране на полетите – както се е случвало при предходни изригвания.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР