Втри от знаковите къщи-музеи на Сливен приключиха ремонтните дейности. Това

...
Втри от знаковите къщи-музеи на Сливен приключиха ремонтните дейности. Това
Коментари Харесай

Знакови къщи-музеи в Сливен са реновирани

Втри от знаковите къщи-музеи на Сливен завършиха ремонтните действия. Това са къщите-музеи на Хаджи Димитър, на Добри Чинтулов и Музея на сливенския обичай. Реновацията е поинтегрирания план за развиване на туризма и възстановяване на културната и историческа инфраструктура в Общината.
Предстои оборудването на обектите иприемане с Държавна приемателна комисия, съобщихаот пресцентъра.



Кметът Стефан Радев посети родната къща на Хаджи Димитър. С него бяха Николай Сираков - шеф наРегионалния исторически музей, Христо Георгиев-ръководителна плана и Тодор Дечев от фирмата-изпълнител на обекта.

„ Това еедин от най-мащабните планове на Сливен през последните години за паметниците на културата, които имаме и откогато ги ръководи Общината. Може би е най-сложният културен план, който се извършва в България с толкоз доста обекти и в това време доста значим за нашия град. Радвам се, че успяхме да влагаме средства и да ги запазим за поколенията, което е дълг на всеки един от нас “, сподели Радев.

Освентрите къщи-музеи, в плана са включени за ремонт ощеДържавната сукнена фабрика, цитадела „ Туида “ и лифта, където дейностите не престават.
Общата стойност е близо 10 милиона лв..



В къщите-музеи са ремонтирани покривите на постройките.Извършена еобработка на дървените детайли. Възстановена е мазилката. Благоустроено е дворното пространство, осъществени са ремонт и замяна на сградните съоръжения – електрическа (включително ново осветление), тръбопровод, канализация, пожароизвестителна система, мълниезащитна апаратура.

До момента вДържавната сукнена фабрикае осъществен ремонт на покрива, построени са нови настилки към постройката. Подменени са улуците и водосточните тръби. Извършено е разчистване на истинската зидария. Прозорците са ремонтирани и възобновени. Оформена е нова алея в дворното пространство. Предстоят вътрешен ремонт на трите етажа и сутерена с ремонт и замяна на сградните съоръжения, монтаж на асансьор и обезпечаване на досегаемост на хора с увреждане. „ Предвиждаме ремонтите по обекта да приключат при започване на месец юни 2024 година “, сподели ръководителят на плана Христо Георгиев.

Извършено е благоустрояване на улиците в региона сред Държавна сукнена фабрика и музея на сливенския обичай. Подменени са тротоарни настилки, сменена е настилката на пешеходен остров пред фабриката. Монтирани са нови указателни табели.

Накрепост „ Туида “е осъществен настоящ ремонт и стабилизиране на съществуваща сцена и амфитеатър. Осигурено е съвременно озвучаване и осветяване. Възстановена е настилката по алеите. Подменено е парковото осветяване с по-съвременни осветителни тела. Извършен е вътрешен ремонт на постройката на осведомителния център. Предвидено е монтиране на мобилна сцена. Дейностите към момента не престават.

В рамките на плана следва да бъде обособентуристически културно-информационен центърв постройката на Община Сливен. Предстои възлагане на действия по цифровизация на туристически обекти, което е значима част от плануваните ни действия за развиване на туризма в Сливен.

„ Чрез този план спасихме къщите-музеи, тъй като се нуждаехаза ремонт от 40 години. Наблягаме на цифровизация. Предвидили сме мултимедийни проектори и екрани. Почти във всички музейни обекти ще има и екипи за работа с деца “, сподели Николай Сираков.

Тодор Дечев от фирмата-изпълнител на ремонта на къщата на Хаджи Димитър акцентира, че дейностите са подхванати в точния момент, тъй като е имало проблеми с покрива и дървените структури.

Ремонтът наПътническа въжена линия „ Сливен – Карандила “продължава. Очаква се да завърши при започване на юни. Ще бъде осъществено главно софтуерно възобновяване на въжената линия, в това число замяна на въжето. Всички седалки ще бъдат заменени, а стълбовете по трасето – ремонтирани, както и двете здания на долна и горна лифтена станция.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР