Второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде

...
Второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде
Коментари Харесай

Пеканов очаква и други страни от ЕС да поискат промени в плановете си

Второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност ще бъде най-трудният и основен стадий, защото той включва най-вече ограничения. Следващото заплащане ще е към 1,4 милиарда лева - пари, които би трябвало да чакаме през идната година. " Но първо ние би трябвало да си свършим работата, с цел да може да ги желаяме. " Това съобщи пред Нова телевизия вицепремиерът Атанас Пеканов, като благодари за напъните, положени от Министерство на правораздаването, Министерство на регионалното развитие и МОН да подговят законодателните промени, нужни да този втори стадий. Сега обаче Народното събрание и депутатите би трябвало да си свършат работата. Атанас Пеканов акцентира, че сега се намираме в най-ключовата фаза.

Планът е бил контрактуван от последния работен кабинет " Петков ", отговори уклончиво на въпрос кой е подписал затварянето на въглищните централи Пеканов. Той изясни единствено, че " в Европейска комисия е заложени, че България до 2026 година би трябвало да понижи с 40% нездравословните излъчвания, които идват от бранш енергетика. Не е записано по какъв начин това би трябвало да се случи - дали посредством затваряне на дадена мощ или посредством сезонна работа на въглищните мощности. "

От финансова позиция няма никакъв смисъл да затваряме въглищните си централи в този момент, уточни Пеканов: " В настоящата обстановка огромна част от уговорките, които са изглеждали смислени преди, в този момент към този момент не наподобяват по този начин. Например, въглищните централи сега носят огромни облаги на страната. Финансово няма огромен аргумент те да се затварят. " Пеканов разяснява още, че макар че продължава да има вяра в задачите на Зелената договорка за повече възобновими енергийни източници и енергийна самостоятелност, счита, че занапред следва разискване на средствата и технологиите за постигането им в целия Европейски съюз. Според Пеканов към този момент би трябвало да се изчака. Той допуска и че и други европейски страни ще изискат промени в проектите си с оглед напасване на новата обстановка изключително в енергетиката.

На въпрос дали в случай че страната ни не извърши уговорките си по ПВУ, ще има наказания, Пеканов изясни, че все още няма изясненост за механизма за наказване - дали парите няма да се изплатят, изцяло или отчасти, или пък ще има други санкции.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР