Второто издание на ARTE Feastival във Велинград е вече зад

...
Второто издание на ARTE Feastival във Велинград е вече зад
Коментари Харесай

Жарко Ковачевич от S.A.R.S.: На Балканите не се случват толкова хубави неща, но без тях ще е скучно


Второто издание на ARTE Feastival във Велинград е към този момент зад тила ни. Цели три дни – 26, 27 и 28 август, фестивалът още веднъж предложи разнообразна музикална стратегия, комедийни стенд-ъп спектакли, демонстрации на известни началник готвачи онлайн, кино маратон, куестове, занимателна детска зона, певчески риалити конкурс, вкусна храна и защити питиета чакат посетителите.

След мощния си дебют предходната година тази видяхме още огромни имена като ZAZ, Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, The Cardigans, N.O.H.A., Kosheen, S.A.R.S., Bomfunk MC's, Delinquent Habits, Gipsy Groove и Sister Bliss от Faithless, Leeroy Thornhill от Prodigy, AronChupa & Little Sis Nora и John Newman.

Снимки: Орлин Николов,

Срещнахме се с фронтмена на една от бандите часове, преди да се качат на сцената в неделя. А точно с Жарко Ковачевич от добре познатата и обичана на българската аудитория сръбска тайфа S.A.R.S. Той ни описа какво ново се случва с тях и какво са подготвили този път за почитателите на ARTE Feastival.

„ В момента сме в лятната част от турнето, тъй че нормално сме на път и това е главното. Имаме толкоз доста страхотни концерти и се радваме, че сме за първи път във Велинград. В събота имах опцията да видя какво се случва на фестивала. Много ми харесва и нямаме самообладание да се качим на сцената в 18:30 ч. “, описа пред bTV Новините Жарко.

Тази пролет S.A.R.S. издадоха нова ария - Hej Kafano („ Хей, кафене “). Клипът към нея като че ли прави отпратка към пандемията от ковид и онлайн срещите.



„ Направихме демото на песента през януари 2020 година Казахме си - добре, ще издадем албум, само че по-късно пристигна рецесията с ковид и всички знаем какво се случи по-късно. В Сърбия също затвориха градове. Много хора бяха нетърпеливи да отидат, да вземем за пример в кафене, с цел да се видят с другари. Бяхме много изолирани и стояхме най-вече у дома няколко месеца. Просто чакахме всичко да завърши, да имаме още веднъж естествен живот, да отидем да изпием едно кафе и да се забавляваме. Така че това е главното нещо, което стои зад песента. Във видеото включихме нашите почитатели, като ги накарахме да изпратят клипове, на които се забавляват в кафене. Получихме доста видеоклипове и те станаха част от клипа към Hej Kafano “, описа Жарко Ковачевич.

Няма по какъв начин да не ни направи усещане забавното съвпадението на името на групата S.A.R.S. и това на ковид - SARS-CoV-2. Отрази ли се обаче пандемията на групата и въодушеви ли ги за нова музика?

„ Пандемията се отрази отрицателно на цялата тайфа. Започнахме да свирим по-активно от 2009 година до коронакризата и нямахме такива дълги паузи. Аз персонално не го одобрих добре и бях малко по-тревожен и депресиран. Не ми се искаше да върша песни, свързани с това. Радвам се, че всичко свърши. Имахме доста време да помислим върху себе си и за това какво ще вършим, откакто пандемията завърши. Така че що се отнася до творчеството – нямаше такова, бяхме по-скоро депресирани “, споделя Жарко.

В момента S.A.R.S. работят върху това да завършат демо песните си, които са основали при започване на 2020 година Надяват се това да се случи до края на годината.

Подготвили ли са нещо особено за българската аудитория на второто издание на фестивала?

„ Смятам, че не може да се опитва прекалено много по време на фестивала. Имаме към 75 минути театрално време, тъй че ще се опитаме да изсвирим всичките си най-големи шлагери. Сигурен съм, че всички чакат песента Perspektiva, тъй че наложително ще я осъществим “, даде обещание Жарко.

В песента S.A.R.S. пеят, че действителността е черно-бяла, а вероятността ни – сива. Все още ли бандата счита по този начин и „ сиво “ ли бъдеще ни чака в подтекста на войната, която се случва покрай нас?

„ Почти нищо не се е трансформирало. Може би някои обстановки, друга политика. Но някои неща не се трансформират. Това е и добре, и зле, тъй като на Балканите не се случват толкоз хубави неща, изключително в политиката, само че без тях щеше да е скучно “, счита фронтменът на S.A.R.S.

Освен на Балканите групата има и доста концерти и на други места по света. Има ли обаче разлика сред публиката на Балканите и тази в Европа и схващат ли европейците балканската кръв и темп?

„ Няколко пъти имахме опция да свирим в Брюксел. Участвахме във фестивал, където по-голямата част от публиката не разбираше какво пеем. Но най-хубавото е, че успяхме да ги накараме да танцуват и да се любуват на шоуто. Така че мисля, че те сигурно са разбрали музиката ни “, споделя Жарко.

Казва още, че доста от участията им това лято са били невероятни.

„ Мисля, че след коронакризата хората чакаха с неспокойствие да отидат на концерт. Всички са заредени с сила и адреналин. На това турне публиката е доста по-шумна, в сравнение с преди “, добавя той.

А кое е най-странното и смешно нещо, което се е случило на сцената?

„ Да опиша някоя луда история по малкия екран - о, не! Има доста такива, само че сега не ми изниква съответна в главата. Имам толкоз доста хубави мемоари, само че би трябвало да помисля “, споделя Жарко, обещавайки идващия път всякога да ни опише някоя.

S.A.R.S. са посветили цяла ария на ракията. Затова идва и естественият въпрос – носят ли ракия за концерта във Велинград?

„ Не донесохме ракия, само че уредниците се погрижиха за това и имаме ракия в бекстейджа, която чака за шоуто “, смее се Жарко Ковачевич.

И в действителност, преди да изсвирят паметното парче Rakija, Жарко хвърли от сцената в публиката няколко пластмасови шишета с ракия. Преди това обаче момчетата жадно отпиха от обичаната на Балканите „ огнена вода “.

Публиката обаче не пи единствено ракия на фестивала. Другата тайфа, която " почерпи " почитателите, бе Delinquent Habits, които бяха подготвили шотове с текила, раздавайки ги на хората най-отпред.

Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu


Чаровната французойка ZAZ пък, която видяхме в петък, извади лист хартия на сцената, постави очила и стартира да чете на български.

Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu


Очакваме и третото издание на ARTE Feastival през 2023 година, а билетите към този момент са в продажба.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР