Второ предложение на прокурори от Висшия съдебен съвет (ВСС) за

...
Второ предложение на прокурори от Висшия съдебен съвет (ВСС) за
Коментари Харесай

Прокурор: Получихме призовки за деня на пленума, целта на Гешев е да намали кворума, който ще гласува отстраняването му

Второ предложение на прокурори от Висшия правосъден съвет (ВСС) за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев в границите на 10 дни. Според тях той демонстрира държание, което е в несъгласие със стандартите в Кодекса за етично държание на българските магистрати. Сред прокурорите, които стоят зад предлагането, е Георги Кузманов.

„ Причината е изявата на основния прокурор пред медиите, в която използва израз, който ние считаме, че е несъответстващ с позицията му на основен прокурор. Да назовава цялата политическа класа, която е избраницата на българския народ, отпадъци – това не считаме, че е правилно. Решихме, че пленумът би трябвало да реши до каква степен това е съществено нарушаване на професионалната нравственос “, съобщи пред bTV Георги Кузманов.

Според вносителите основният прокурор показва държание, което е в несъгласие с въведените стандарти

На въпрос за какво този път четирима вместо шестима души са подписали това предложение, той отговори, че единият е отвън страната поради планувана отмора, а другият има здравословни проблеми.

„ Може би ме питате дали се опасяваме във връзка със заканите, които основният прокурор насочи към нас. Да, има формирани преписки. Много бързо се е самосезирала основната прокуратура. Прокурори от ВКП, директно подчинени на основния прокурор, ни изпратиха призовки. На 25 май аз съм свикан във Върховната касационна прокуратура да давам пояснения по някаква кореспонденция, която на този стадий не знам защо е “, изясни Кузманов.

Проверките са предоставени на КПКОНПИ, ДАНС, Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, ГДНП, ГДБОП

По думите му още няколко негови сътрудници от групата прокурори, която е подписала първото предложение за предварително премахване на Иван Гешев, са получили призовки.

„ Смятам, че основната цел на господин Гешев е да ни образува наказателни производства по някакъв текст, който преценяват, с цел да може да има съображение да ни желае отказ и по този метод да понижи кворума във Висш съдебен съвет, надявайки се да не се съберат гласове, които да гласоподават „ за “ неговото предварително освобождение “, на мнение е прокурор Кузманов.

Не е имало митинг в отбрана на основния прокурор а манифест, акцентира Георги Кузманов

„ Нашето предложение към господин Гешев ще бъде да си подаде молба за неплатен отпуск, тъй като сега злоупотребява със служебното си състояние. Ползва ресурса на прокуратурата. Вчера, бидейки в отпуск, дава брифинг в постройката на прокуратурата, което считаме, че не е правилно “, съобщи още Георги Кузманов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР