Второ огнище на Африканска чума по свинете /АЧС/ бе потвърдено

...
Второ огнище на Африканска чума по свинете /АЧС/ бе потвърдено
Коментари Харесай

Откриха второ огнище на Африканска чума по свинете край Монтана

Второ огнище на Африканска чума по свинете /АЧС/ бе доказано от Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ на територията на област Монтана . Заразата е открита в животновъден обект вид „ персонално стопанство “ село Игнатево край Вълчедръм.

Тя е открита по време на формален контрол от контролния орган на десеткилометровата следена зона към първото оповестено огнище в село Долни Цибър и доказана след лабораторен разбор .

Определена е трикилометрова защитна зона към огнището, в която влизат селата Игнатово, Златия и Горни Цибър .

Определена е десеткилометрова следена зона към огнището, в която влизат селата Разград, Ботево, Мокреш, Долни Цибър, Станево и Ковачица .

Предприети са ограничения за надзор и очистване на болестта, според разпоредбите на европейското и националното законодателство. Предстои разчистване и многократна стерилизация на животновъдния обект, както и реализиране на епизоотично изследване и следене на придвижването на домашни прасета 35 дни преди определяне на болестта. 
 
БАБХ припомня, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР