Вторник е почивен ден на Турнира на претендентките Българската представителка

...
Вторник е почивен ден на Турнира на претендентките Българската представителка
Коментари Харесай

Салимова изпусна спечелена позиция и отново загуби от индийка

Вторник е почивен ден на Турнира на претендентките
Българската представителка в Турнира на претендентките за международната купа по шахмат дописна втора загуба от индийката Вайшали Рамешбабу. Нургюл Салимова отстъпи на съперничката си в Торонто (Канада) след 88 хода и близо шест часа игра, като на два пъти имаше извоювана позиция, само че серия от слаби ходове в цайтнота разрешиха на индийката, която игра с черните фигури, да направи в действителност непредвиден поврат.

Така след 10 кръга Нургюл е с 4 точки в актива си, а това й отрежда шестото място в класирането. Вайшали е с половин точка по-малко и е на последната осма позиция в подреждането.

Българката загуби от тази съперничка и в третия кръг, а в този момент не съумя да вземе реванш.

Салимова докосваше успеха в 42-ия ход, откакто играта преди този момент бе в действителност изравнена след замяна на дамите.

Цайтнотът обаче притисна и двете шахматистки в идващите моменти, а за наше страдание индийката Вайшали сподели по-издрави нерви, като на два пъти се избави от губеща позиция и измъкна топовния ендшпил, с цел да постави завършек на серията си от четири поредни загуби.

Вторник е почивен ден в Турнира на претендентките, а в сряда партиите не престават, като съперничка на Салимова ще бъде друга индийка - Хумпи Конеру. Именно против нея българката реализира и единствената си победа досега.

В класирането води Леа Тинцзие (Китай) с 6.5 точки, откакто победи рускинята Александра Горячкина. Втора е друга китайка, Тан Чжони, също с толкоз точки, а след това следват Горячкина и Катерина Лагно (Русия) с по 5.5 точки), а чак след отва идват Салимова и Анна Музичук (Украйна) с по 4 точки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР