Вторник е двайстият ден от войната, която Русия поведе срещу

...
Вторник е двайстият ден от войната, която Русия поведе срещу
Коментари Харесай

Ден 20. Руската офанзива е в застой, мощни експлозии в Киев

Вторник е двайстият ден от войната, която Русия поведе против Украйна. Според утринното резюме на украинския общоприет щаб през последните 24 часа не са настъпили основни промени в позициите на двете страни.

Украинските военни настояват, че руснаците се пробват главно да укрепят сегашните си позиции. Според други догатки се правят доставки от Русия.

Почти на всички места съветската атака остава в застой през последните дни, заяви и почитан американски чиновник на защитата, представен от Ройтерс.
Експлозии в Киев
На този декор минимум три мощни детонации са били чути от публицисти на Франс прес в центъра на Киев. Засега произходът им не е явен, отбелязва организацията.

Журналист на Франс прес е забелязал и дирек от пушек да се издига в далечината, само че не е могъл да се приближи до мястото, тъй като в столицата има комендантски час през нощта.

Каналът "Украйна 24 " оповестява за две мощни детонации в Киев, в региона на Борщаговка в западните околности на града. Според канала ракети са изстреляни по Украйна от беларуския Мозир. Информацията не може да бъде доказана от различен източник.
 Спасители гасят пожар в жилищна постройка, развалена от обстрел, в Киев, 15 март 2022 година
Украинските организации оповестяват за пожар на жилищна постройка в Киев.

Тревога за въздушна заплаха е оповестена и в Киев и в други елементи на страната, по-специално в Одеса на юг, в Уман в центъра и в Хмелницка област в Западна Украйна.
Евакуация и зелени коридори
Конвой от към 160 автомобила съумя да напусне обсадения украински град Мариупол. Това е първата евакуация от стратегическия пристанищен град на Азовско море, откогато той беше заобиколен от съветски войски преди седмица и половина.

По-рано украинската войска разгласи, че е отблъснала опит на съветските сили да завладяват Мариупол, съобщи Асошиейтед прес.

“Руските военни елементи се отдръпнаха, откакто понесоха загуби ”, сподели в изказване генералният щаб на украинските въоръжени сили.

В града с население от 430 хиляди души има обезверен дефицит на вода и храна, а електроснабдяването е прекратено.

Според украинските управляващи общо над 2000 души са били убити при съветски удари в града. Данните не могат да бъдат доказани от различен източник.

Вицепремиерът Ирина Верешчук заяви, че обстрел е осуетил следващия опит в града да бъдат доставени храна и медикаменти

Очаква се във вторник да има зелен кулоар за евакуация в Сумска област. Той би трябвало да продължи от 9 до 21 часа локално време.
Зеленски: Руските войски са комплицирани
Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски внесе законопроект в Народното събрание, с който се удължава военното състояние в страната.

Според в този момент настоящото изключително законодателство военното състояние би трябвало да завърши на 24 март, само че в този момент Зеленски желае то да бъде удължено с още 30 дни след тази дата. Войната в Украйна стартира на 24 февруари, когато съветският президент Владимир Путин нахлу в Украйна, наричайки това "специална военна интервенция ".

В ново видео послание тази нощ Зеленски съобщи, че договарянията сред съветски и украински представители ще бъдат обновени във вторник в Турция, откакто четвъртият кръг от договарянията завърши без прогрес.

Той чака като резултат от договарянията да бъде контрактуван диалог сред него и президента на Русия Владимир Путин. От Кремъл обаче оповестиха, че публично такова искане от Киев не е постъпвало.

Зеленски заяви също, че над 3800 души през вчерашния ден са съумели да избягат от районите на Киев и Луганск, само че ескорт със 100 тона хранителни запаси към момента се намира в Бердянск и не може да стигне до обсадения пристанищен град Мариупол.

В изказването си Зеленски сподели, че съветските войски са комплицирани. “Както и преди, врагът е комплициран. Те не чакаха такава опозиция. Вярваха на своята агитация, която ги лъже от десетилетия за нас. Но те към този момент започнаха да схващат, че няма да реализират нищо с война ”, твърди Зеленски.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР