Вторият служебен кабинет на Румен Радев вече е известен, след

...
Коментари Харесай

Близки на президента, възпитаници на Харвард и експерти: кои са служебните министри и какво ще трябва да правят

Вторият длъжностен кабинет на Румен Радев към този момент е прочут, откакто президентът разгласи състава му по обяд. Служебното държавно управление, което Радев назначава със собствен декрет от 12 май, ще ръководи в идните два месеца до новите избори, планувани на 11 юли. Основната му задача ще е организирането на идващия избор, само че към него има по-големи политически упования, главно за справедлив обзор и проверка на противоречивите решения на Бойко Борисов и неговото обграждане през последните години. Пред някои от министрите ще има и незабавни оперативни задания, свързани с ковид-кризата, изтичнето на периоди по едри планове и така нататък

Както се знаеше и авансово, служебното държавно управление се оглавява от президентския секретар по сигурност и защита ген. Стефан Янев. Значителна част от министрите са към този момент познати от предишни служебни кабинети, един е партийният кадрър - Янаки Стоилов от левицата в ролята на правосъден министър.

⏬ Кой кой е в служебния кабинет и какви са най-важните идни задания в съответния бранш може да видите

Стефан Янев е о.з. бригаден военачалник от българската войска и деец от служебното държавно управление на Огнян Герджиков през 2017 година, където заемаше поста вицепремиер и министър на защитата. В момента минава за един от най-лоялните съратници на президента Румен Радев, който го изтегли за собствен секретар по защитата и сигурността след разпускането на служебния кабинет преди четири години. От позиция на актуалната външнополитическа обстановка на остро противпопоставяне сред Запада и Кремъл Янев е по-скоро добра кандидатура, защото най-малко официално има изразителен проатлантически профил.
Ген. Стефан Янев, длъжностен министър председател Фотограф: Георги Кожухаров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР