Вторият сезон на поредицата Отворени досиета се завръща в неделя

...
Вторият сезон на поредицата Отворени досиета се завръща в неделя
Коментари Харесай

Вторият сезон на поредицата Отворени досиета се завръща на екрана на БНТ с шест нови филма

Вторият сезон на поредицата " Отворени досиета " се завръща в неделя със шест нови кино лентата, в които са събрани историите на шест персони, претърпели репресиите на комунизма - с разкази от първо лице ще забележим нови герои. Детайли за тях разкри в ефира на " Хоризонт "   продуцентът на документалната поредност Катя Атанасова , като уточни, че сценарист и на втория сезон е проверяващият публицист Христо Христов , който беше сценарист и на първите шест документални кино лентата, включени в първата част на " Отворени досиета ".

Миналият път по скоро разчитахме на хронологичния принцип  -  от 50-те, 60-те, 70-те  години и по този начин нататък, до момента в който тук сме избрали представители на друг вид обществени групи  и също по този начин, държа доста да кажа това, и повече дами. Миналият път имахме единствено една героиня жена, до момента в който в този момент те са повече, означи Катя Атанасова, като посочи  кои са личностите, претърпели репресиите на тоталитарната система, герои във втория сезон на поредицата:

Цветана Джерманова , която е и воин на първия филм, който в този момент стартира в неделя. Тя е анархистка, тя даже не е от буржоазно семейство. Тя е анархист, лява е по разбиране и е задържана при първата огромна акция против анархистите през 1948 година. Близо година е в Държавна сигурност в Перник и по-късно е въдворена в женският лагер " Босна ".

Тодор Цанев , посредством който ще разкажем за съпротивата на горяните. Той е най младият горянин.

След това имаме още един воин, с който следваме линия отново от първата поредност - описваме за Стефан Сираков , който е габровски търговец, доста уважаван, по-късно разгласен за зложелател на народа.

Другият ни воин също е доста забавен. Това е свещеник Христо Куличев , евагелистки свещеник, който още от 18-годишен проповядва.

Двете участнички и ръководещи гражданският митинг против обгазяването на Русе  - Цонка Букурова и Дора Бобева . Припомняме за този митинг, който е първият, в действителност кротичък митинг, против обгазяването на Русе. Те повеждат 500 съграждани към партийния дом, когато там заседава Българска комунистическа партия.

И последният воин, това е също извънредно забавна персона - това е професор Зейнеп Зафер , учител в този момент в университета в Анкара, която е директен очевидец на възродителния развой.

Вторият сезон на " Отворени досиета " започва тази неделя - на 1 октомври,  като в продължение на шест недели по Българска национална телевизия 1 от 13.00 часа ще споделя истории на българи, станали жертва на комунистическия режим.

Интервюто на Светослава Кузманова с Катя Атанасова може да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР