Кандидатите на републиканците са изправени пред нова фаза със следващия дебат

...
Вторият републикански президентски дебат в Калифорния следващата седмица ще отбележи
Коментари Харесай

Вторият републикански президентски дебат в Калифорния следващата седмица ще отбележи нова фаза в първичната надпревара: Някои кандидати ще започнат да изпитват ново ниво на натиск да се откажат.

Към четвъртък шестима кандидати заявиха, че са се класирали за втория дебат, който ще се проведе следващата сряда в президентската библиотека на Роналд Рейгън в Сими Вали: губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, предприемачът Вивек Рамасвами, бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, бившият вицепрезидент Майк Пенс, бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи и сенаторът от Южна Каролина Тим Скот. Двама други кандидати, които участваха в първия дебат от цикъла – губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргум и бившият губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън – не бяха заявили, че са се класирали за дебата. Далечният фаворит в първичните избори, бившият президент Доналд Тръмп, избира отново да пропусне дебата и вместо това да направи реч в най-гледаното време с настоящи и бивши членове на профсъюза в Детройт.

За тези на сцената темата на дебата е устойчивостта, особено след като свиващото се поле все повече се превръща в неудобна истина. Въпреки че Тръмп не участва в първия дебат, анкета след анкета оттогава му показват доминираща преднина на първичните избори.

„Точно така републиканският свят гледа на този дебат – това е момент на отвяване на полето“, каза републиканският стратег Кам Савидж. „Сега очевидно ще бъде донякъде разсеян (в сравнение) с последния само въз основа на условията на участниците, но това не е това, за което хората говорят. Това, за което хората говорят, е „дали някой от тези кандидати ще избухне и как полето ще се разсее?“

Влизайки в първия дебат, по-малко известните кандидати се надяваха на момент на пробив и неочакваното внимание и дарения, които обикновено идват с него. Рамасвами и Хейли, по-специално, се радват на ударите в изборите и даренията, които идват с отлично представяне.

Но е ясно, че оставането в първичните само ще стане по-трудно.

Критериите дори за квалификация за втория дебат са по-рестриктивни. За да влезе кандидат на сцената на дебата, той трябва да е подписал обещание, обещаващо да подкрепи евентуалния кандидат на републиканските първични избори през 2024 г., да достигне 50 000 уникални донора (увеличение с 10 000 донора спрямо изискването за първия дебат), което включва минимум 200 донори от 20 щата и територии. Кандидатите, отговарящи на условията, също трябва да се регистрират с 3% в две национални проучвания или същото ниво на подкрепа в едно национално проучване и две проучвания от отделни ранни номиниращи щати – Айова, Ню Хемпшир, Южна Каролина или Невада. Крайният срок за кандидатите да се класират за втория дебат е понеделник вечерта.

Но освен да се квалифицират за дебата, стратезите предупреждават, че прозорецът се затваря за кандидатите да се появят като алтернатива на Тръмп, дори и тези, които продължават да отговарят на изискванията за бъдещи дебати.

„Не бих казал, че кислородът свършва, но очевидно часовникът тиктака. Очевидно се приближаваме към януари“, каза републиканският стратег Джей Уилямс, намеквайки кога ще се проведат събранията на републиканците в Айова.

Съперниците на Тръмп изострят атаките си срещу бившия президент, опитвайки се да го противопоставят на президента като негоден за момента или не в крак с партията за абортите. Тези атаки досега не са повлияли много на огромната преднина на Тръмп над останалата част от полето.

Това не означава непременно, че неговата преднина ще продължи и след този дебат, но с изтичането на времето преди събранията в Айова, сред кандидатите и стратезите е очевидно, че времето изтича по не толкова идеален начин за всеки друг освен Тръмп.

„Бившият президент Тръмп продължава да държи позицията си много твърдо като фаворит от страната на Републиканската партия“, каза републиканският стратег Джеймс Хартман. „Не мисля, че това изключва потенциални скокове от няколко избрани от останалите кандидати.“

Повечето от претендентите, след първия дебат, трябваше да обмислят дали искат да продължат да хвърлят пари за оферти, които може да не успеят, отбеляза той.

„Но мисля, че някои от тях все още имат потенциал“, каза той.

Кандидатите бързо признават важността да бъдат на сцената на дебата и дългосрочните последици от отсъствието от него, включително за Тръмп. По време на предизборната си кампания в Ню Хемпшир в четвъртък, Хейли каза, че е било „грешка“ Тръмп да е пропуснал първия дебат и го укори, че планира да приеме и втория.

„Той няма да бъде на втория дебатен етап“, каза Хейли в Гренландия, Ню Хемпшир. „Мисля, че това ще го нарани. Не можете да спечелите американския народ, като отсъствате. Просто не можете. Американският народ иска да се биете за тях.

Хейли добави: „Не можете просто да не сте на сцената на дебата, защото сте толкова високо в анкетите. Трябва да покажете не какво сте направили през последните четири години, а какво ще правите през следващите четири.

Истинската опасност за кандидатите е да имат момент на „отстъпление“, твърди Савидж. ДеСантис, например, не може да си позволи да остане на заден план в дебата, както направи последния път.

„Мисля, че има смисъл, че в тези дебати с високи залози, вие сте толкова добър, колкото последното ви представяне, така че ако някой има момент на отстъпление, това може да е краят за него“, каза Савидж. „Така че, не мисля, че сдържането, ако не си ДеСантис, не ти помага. Той е повече или по-малко на второ място въпреки едно проучване, което показа, че Хейли се издига нагоре. Но по отношение на терена в ранните състояния, изглежда, че DeSantis е напълно на второ място, така че ако не се движите в тази посока след това, натискът само ще расте.“

Сред сектата на републиканските гласоподаватели и донори, които не искат да подкрепят Тръмп през 2024 г., имаше колебание да се включат в първичните избори, докато не се появи консенсусна алтернатива. Досега това не се е случило. Савидж каза, че не е ясно, че дори ако един кандидат излезе от групата, която не е Тръмп, това ще има значение в крайна сметка.

„Единственото нещо, което все още предстои да бъде определено и може би няма никакво значение, е, ако има консолидация на подкрепата, може ли това да даде сила и импулс на един от тези кандидати да направи истинска битка срещу Тръмп. И ако няма тази консолидация, тогава всичко, което правите, е да чакате на игли, за да видите дали някой може да го победи с три точки в Айова през януари“, каза Савидж. „Има пет-шест кандидати. Никой няма да се откъсне от него. Ако някой ще го бие, ще го ухапе.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР