Вторият най-голям автомобилен производител в света продължава да расте. Toyota

...
Вторият най-голям автомобилен производител в света продължава да расте. Toyota
Коментари Харесай

Toyota взима дял и в Suzuki

Вторият максимален авто производител в света продължава да пораства. Toyota прибавя в непрестанно растящия си лист с сътрудници дялове от още един японски авто производител. Компанията ще придобие дял от 4,9% в Suzuki, написа The Wall Street Journal.

Сделката ще бъде за 96 милиарда йени, или 908 милиона $. Suzuki ще бъде следващият японски авто производител, в който Toyota придобива акции, откакто компанията към този момент има дял от 5,1% в Mazda и 16,8% в Subaru. През 2016 година компанията пое надзор и върху Daihatsu.

Подобно на покупко-продажбите с Mazda и Subaru, Suzuki ще се снабди с дребен дял от Toyota. Очаква се този дял да бъде на стойност от 48 милиарда йени, който се равнява на 0,2% от Toyota, поради цената на акциите на колоса към средата на актуалната седмица. Тази процедура на кръстосана замяна на акции е нормална в Япония, като по този метод фирмите затвърждават дълготрайно съдействие.

Със договорката Toyota цели да построи наличието си на пазара в Индия и Африка, където по принцип компанията няма приемливи резултати поради ниските цени на колите.

Моделът на Suzuki - Baleno - е първият, който ще се продава с логото на Toyota. В Индия цената на автомобила ще стартира от към 10 000 $.

Suzuki пък възнамерява да сътвори и продава в Европа лични версии на най-популярните коли на Toyota - Corolla и RAV4. Компанията ще употребява и известната хибридна система на Toyota в продуктите си.

Suzuki е най-големият авто производител в Индия, само че продажбите на компанията са спаднали с 30% през юли, което се дължи основно на по-строгите правила за въглеродни излъчвания и забавящата се стопанска система. Сделката с Toyota ще помогне на компанията да стане по-малко подвластна от пазара там.

По думите на основния изпълнителен шеф на Toyota Акио Тойода автомобилните производители би трябвало да се поддържат, с цел да могат да редуцират разноските си по създаването на електрически автомобили и системи за самоуправление. Това идва в интерес на Suzuki, от където възнамеряват да употребяват част от новия капитал, с цел да влагат в изследвания за самостоятелни коли. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР