Вторият мандат ще се различава съществено от първия мандат на

...
Вторият мандат ще се различава съществено от първия мандат на
Коментари Харесай

Вторият мандат на Радев няма да има нищо общо с първия, твър...

Вторият мандат ще се разграничава значително от първия мандат на президента Радев по простата причина, че политическата обстановка в страната към този момент е неузнаваема по отношение на 2016 година. Това съобщи пред БГНЕС политологът Слави Василев.

„ Това ще разреши на президента да извърши своя втори мандат с още по-голямо наличие, защото главната част и фокус на първия му мандат беше несъразмерната битка с Борисов и политическия хайлайф на ГЕРБ и тази битка в последна сметка докара до новата власт. Първият му мандат е извънредно сполучлив, вторият ще бъде още по-съдържателен, защото президентът ще може да въздейства, както видяхме по време на Консултативния съвет за национална сигурност”, разяснява Слави Василев.

Според него президентът ще въздейства доста по-смислено и по този метод ще извърши конституционно вменената си роля да бъде надпартиен, балансьор, както и надпартиен поръчител за суверенитета на нашата страна и на националната ни сигурност.

Политологът и академични учител Христо Панчугов също изрази мнение, че вторият мандат на Радев ще се разграничава от предходния. Мнението му е, че разликата с първия му мандат е, че на дневен ред няма да стои неговото преизбиране като държавен глава.

„ Надявам се това да отнеме малко от упоритостта, която видяхме през последните няколко години. Най-вече, тъй като имаше неприятен резултат върху процесите в българската политика дотолкоз, доколкото тази година беше подчинена напълно на преизбирането на президента Румен Радев “, изясни Панчугов. Той уточни, че в резултат на това редица належащи въпроси са били отсрочени до избирането на постоянно държавно управление.

„ Нито едно от служебните държавни управления не се занима с тези проблеми. Това в някаква степен ги изостри и ги направи доста по-задълбочени, в сравнение с биха били, в случай че надлежно по тях се работеше редовно от началото на годината. Надявам се тази упоритост към този момент да отсъства и президентската институция да се концентрира върху това, върху което са ѝ пълномощията по принцип “, разяснява Панчугов.

Той подсети за обещанието на президента Радев за план на нова Конституция. „ Той освен не уточни параметрите на неговия план за Конституция, само че към момента отсрочва да го даде за публично разискване. Очакваме го с интерес и с изключително внимание. Тема, към която би трябвало да се отнасяме малко по-отговорно от тук нататък “, посочи политологът.

Запитан дали ще може президентът Радев да си разреши рецензия към новата власт, Слави Василев обърна внимание, че КСНС предходната седмица е посочил, че президентът може да бъде и сериозен и да насочва обществения дискурс по стратегически тематики в нашето общество. Вижда се моралният му престиж от борбата сред него и Борисов, дава му една подмолна сериозна тежест, мощ и въздействие, които считам, че ще бъдат използвани за положителни цели “, съобщи от своя страна Василев.

Той бе безапелационен, че през втория мандат на Радев няма да има война сред институциите. „ Институциите ще работят доста по-плавно и това ще бъде в полза на жителите и обществото “, сподели той.

Според Панчугов дали институциите ще водят война през втория президентски мандат зависи или не зависи значително от метода, по който ще подходят към връзката.

„ Предният мандат на Румен Радев беше фокусиран не толкоз върху война сред институциите, а върху персоналния спор сред президента и Бойко Борисов. От този персонален спор не произлезе нито едно свястно институционално решение. Дори там, където президентът беше в правото си и постановяваше несъгласие по рационални аргументи, сега, в който спорът и ветото отминеше, тематиката отпадаше от дневен ред. Румен Радев не е траял да преследва институционални цели по нито една от тематиките, които бяха обект на опълчване. Надявам се от тук нататък да забележим една по-отговорна институция с явен дневен ред и свястно предпочитание за политическа смяна “, съобщи още Панчугов.

Според него войната сред институциите не е толкоз значима, а каква е крайната цел на едно бъдещо ръководство. По думите му обаче конфликтът сред президентската институция и това държавно управление е неминуем най-много поради естествените процеси на равноправност.

„ Ние виждаме няколко огромни разминавания все още към този миг. Едното, от които е пандемията. Второто е тематиката за Северна Македония. Дали това ще продължи като наклонност и по какъв начин ще се развие - следва да забележим “, съобщи още Панчугов.

Политологът Христо Панчугов отговори на въпрос дали Румен Радев ще може да подлага на критика новата власт. Той изрази мнение, че в държавното управление има искрено компромисни фигури. „ Реабилитацията на лица от близкото минало и на лица от ръководството преди 2009 година, което остана в българската история като едно от най-корумпираните ръководства, са висящи въпроси. Те не са обект единствено на това дали президентът ще подлага на критика държавното управление или не, те са обект на това по какъв начин българското общество въобще възприема и е допустимо да управлява едно евентуално ръководство.
Свързани вести Румен Радев: В България има антимафиотски консенсус ВИДЕО
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР