Вторият мандат е единственото решение пред България, за да не

...
Вторият мандат е единственото решение пред България, за да не
Коментари Харесай

Кирил Петков: Изплашени сме до каква степен е превзета прокуратурата

Вторият мандат е единственото решение пред България, с цел да не отидем на шести предварителни избори. Това разяснява съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

Той удостовери решението на обединението ПП-ДБ да не поддържат първия мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ.

Петков обаче разяснява, че в ПП-ДБ са удовлетворени от обстоятелството, че ГЕРБ извърши „ джентълменското съглашение “ и поддържа Стою Стоев от Политическа партия за началник на правната комисия.

Той разяснява и свадите към основния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов.

„ От последните дни ние сме изплашени доколко е завладяна българската прокуратура. Нито една замяна на човек не взема решение същинския въпрос. Започваме усилена работа за промяна на Конституцията “, заяви той.

Според Христо Иванов би трябвало да бъде решен казусът със законността.

„ Това изисква решителна смяна в модела на ръководство на прокуратурата. Ние започваме диалози с всички сили с цел да тестваме съществуването на парламентарен консенсус за преструктуриране на Висш съдебен съвет - да бъде разграничена съдийската от прокурорската квота. В прокурорската квота да има социална квота и публичен надзор и в съдийската гилдия да има старта различен за самостоятелност. Да има преформатиране на модела на прокуратурата и да се лимитират кадровите пълномощия на основния прокурор. Позволява му се в този момент на прокурора да държи значими каузи на трупчета, това би трябвало да бъде прекъснато, прокуратурата би трябвало да бъде вкарана в рамките на законността. Обмисляме да има директна конституционна тъжба, преосмисляне на института на служебните държавни управления, с цел да сме сигурни, че единствено ще провеждат избори, а не да има квазипрезидентски режим, какъвто виждаме в този момент. Така това държавно управление освен ще реше моментната рецесия, а и ще реши дълбоките рецесии “, сподели той.

Според него задачата не е просто да бъде заменен Иван Гешев, а да се промени модела.

Атанас Атанасов уточни, че политическата рецесия оголи доста проблеми.

„ В България закона не се ползва еднообразно за всички. Трябва да бъдат признати такива промени, че да се получи синхрон сред правосъдната и изпълнителната власт, с цел да се ползва еднообразно контролът. На тази стадий се вижда, че има такива, които смятат, че върху тях не маже да се ползва надзор “, сподели той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР