Вторият лот от ключовото трасе от Адата до Карловско шосе

...
Вторият лот от ключовото трасе от Адата до Карловско шосе
Коментари Харесай

5 въпроса за новия общински заем: Защо бул. Марица-север, ...

Вторият лот от основното трасе от Адата до Карловско шосе и инфарктният бул. " Ал. Стамболийски " остават отвън инвестицията от 113 млн. лв., тъй като за тях не се откриха задоволително лобисти като Иван Тотев, Владимир Кисьов и съветниците от новото болшинство

Бурна полемика се чака през днешния ден в Общинския съвет, където в 17,30 часа ще стартира публичното разискване на капиталовия план за 113 501 750 лв.. Срещата с жители, на която ще участват също по този начин съветници, представители на професионални гилдии и неправителствени организации, е проведена от Община Пловдив. На дебата ще участват кметът Здравко Димитров, зам.-кметовете по финанси и строителство Величко Родопски и Пламен Райчев.

Разговорът дали е рационално Община Пловдив да тегли заем и в кои обекти да вложи парите се води от началото на мандата на кмета Здравко Димитров. Идеята на администрацията е да вземе дълготраен заем от Фонда за градско развиване на Европейска банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) при изискване за погасяване до 20 години, 3-годишен гратисен интервал и рента под 1%. Основната рамка е конкретизирана по време на договарянията с Европейска банка за възстановяване и развитие.

В капиталовия план са включени 11 строителни обекта на обща стойност 103,6 млн. лв. и вложения в двете общински предприятия „ Чистота” и „ Градини и паркове”, най-вече в техника, за 9,9 милиона.

На участниците в полемика се предлага да поддържат желанието на Общината, подбудено главно от нуждата да се разшири пътната мрежа в града и да се разтовари тежкият трафик, или да посочат кои са най-важните обекти, в случай че смятат, че би трябвало да се редуцира посочената сума на заема.

В поименния лист за финансиране, квалифициран от администрацията, са включени подлез „ Модър - Царевец”, пробив до Водната палата, нов мост сред бул. „ Копривщица” и „ България”, уголемение на ул. „ Царевец” до бул. „ Свобода”, ремонт на бул. „ Хаджи Димитър”, реорганизация на бул. „ Марица-север” и ул. „ Кукуш”, рехабилитация на ул. „ Митрополит Панарет”, градеж на туристически център и многоетажен паркинг, ремонт на подлеза на Чифте баня.

Анкетата на „ Марица” сподели, че по тази гореща тематика има доста отзиви, а част от тях са диаметрално противоположни. Всички обаче са единомислещи - че градът се задъхва в паяжината на отеснелите пътища, строени през предишния век за радикално друг трафик.

„ Марица” също смята, че Пловдив има последна потребност от вложения, само че обществените средства, изключително когато те са обезпечени с банков заем, би трябвало да се разходват съгласно целите и в вероятност за околните години, че и на следващия ден ще се постанова Общината да разполага със „ свободни” пари за разноски.

Недоумение провокира да вземем за пример за какво измежду обектите не попада продължение на бул. „ Северен” до Карловско шосе, в случай че има план, а отчуждителните процедури са на финала? В същото време се предлага уголемение и реорганизация на бул. „ Марица-север” за 15 млн. лв. - почти колкото ще коства и вторият стадий на бул. „ Северен”.

Огромно отчаяние изпитват пловдивчани, на които се постанова да употребяват дългия и посипан с дупки улей, наименуван претенциозно бул. „ Александър Стамболийски”. В годините обратно за плануваното в градоустройствения проект на Пловдив уголемение не са направени нито отчуждаване, нито план. От ул. „ Царевец”, пробива под жп линията и ул. „ Модър”, които стават с две платна по три ленти, колите ще попадат в капан. За двете значими трасета обяснението е, че не са готови с планове и отчуждителни процедури. Истината е, че са сложни за осъществяване и за тях не се откриха задоволително лобисти, каквито са случаите с някогашния кмет Иван Тотев и новия мост над Марица, съветника Владимир Кисьов и реконструкцията на бул. " Марица-север ", съветниците от " Съюз за Пловдив " и вложенията за " Градини и паркове " и така нататък

В показаната документи няма планове какви отговорности изплаща Община Пловдив, по какъв начин върху тях ще се отрази новият заем и дали Общината ще има опция да извършва европейски планове в идващия програмен интервал на Европейски Съюз, за които личният финансов принос е наложителен.

Без отговор към този момент остава и въпросът по какъв начин плановете за 113 млн. лв. ще бъдат изпълнени единствено за три години, в интервал от 2022 до 2024 година, откакто занапред следва избор на реализатори, който постоянно се оказва с подводни камъни.

" Марица " чака отговор на следните въпроси:

1. Защо реконструкцията на бул. " Марица-север " е предпочетена пред създаване на втория стадий от бул. " Северен?

2. Защо не се търси финансиране за уголемение на бул. " Александър Стамболийски ", а в годишната стратегия за ръководство на парцелите и тази година не са планувани средства за отчуждителни процедури?

3. Като изтегли въпросните милиони за посочените обекти, от кое място Община Пловдив ще обезпечава средства, с цел да поема разноските за съфинансиране по планове, с които ще кандидатства в програмния интервал на Европейски Съюз?

4. Доколко е действително осъществяването на обектите за 113 млн. лв. за три години?

5. Коя институция - Общината или Европейска банка за възстановяване и развитие - ще избира реализатори? За да не се повтори казусът с ремонтите, финансирани с предходния заем от 30 млн. лв., когато банката уточни един реализатор в лицето на " Щрабаг " и работата по четирите обекта се проточи с години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР