Вторият кръг от преговори се проведе във Вашингтон Още по

...
Вторият кръг от преговори се проведе във Вашингтон Още по
Коментари Харесай

Китай и САЩ засега отлагат "търговската война"

Вторият кръг от договаряния се организира във Вашингтон

Още по тематиката
Китай и Съединени американски щати в спор за понижение на тъговския остатък на Пекин

Според източници Китай е предложил размерът му да намалее с 200 милиарда $, Пекин отхвърля да е правил сходна оферта
19 май 2018
След диалог с Китай Доналд Тръмп желае да избави бизнеса на ZTE

Само преди седмица компанията спря главните си интервенции поради глобите от Съединени американски щати
15 май 2018
Търговската война Съединени американски щати - Китай е опасност за софтуерния бранш на световно равнище

Засега договарянията не реализират необикновен прогрес
14 май 2018 След месеци напрежение и двудневни договаряния в края на предходната седмица Китай и Съединени американски щати са се договорили взаимно да не покачват комерсиалните мита. Това беше оповестено в неделя, откакто в събота Пекин се съгласил да внася повече американски артикули в опит да успокои паниките във Вашингтон и да редуцира комерсиалния остатък със страната.

Министърът на търговията на Съединени американски щати Стив Мнучин разгласи, че е била контрактувана обща рамка, която да в профил комерсиалния дисбаланс. Въпреки това към момента няма изясненост по детайлите от съглашението.

Постигнат е прогрес

" Засега отлагаме комерсиалната война. Току-що се договорихме да замразим въвеждането на мита, до момента в който се опитваме да уточним по какъв начин ще действа новият механизъм ", разгласи Мнучин по Fox News малко след края на двудневните договаряния с вицепремиера и основен стопански консултант на китайския президент Си Дзинпин – Лиу Хе. Това е вторият кръг от договаряния – първият се организира при започване на месеца в Пекин.

Хе също удостовери казаното от Мнучин. Според него " двете страни са стигнали до съглашение, няма да водят комерсиална война и ще спрат да усилват взаимно комерсиалните мита ", съобщи китайската осведомителна организация " Синхуа ".

Миналия месец администрацията на Доналд Тръмп разгласи, че ще наложи 25% мито върху над 1300 китайски индустриални артикули, в отговор на което Китай разгласява лист с над 100 аграрни продукта на Съединени американски щати, които планираше да полза по-високо.

В събота двете страни разгласиха общо изказване, съгласно което Пекин " доста " ще усили вноса на американски артикули в страната. През 2017 година комерсиалният остатък на Съединени американски щати с Китай е достигнал рекордните 375 милиарда $. Миналата седмица източник от Белия дом съобщи, че Вашингтон е съумял да контракти понижения на остатъка с 200 милиарда $, само че от китайското министерство на външните работи бързо отхвърлиха.

Липсва изясненост по съглашението

В общото изказване на двете страни се споделя, че ще бъдат подхванати ефикасни ограничения, които доста да понижат комерсиалния остатък със Съединени американски щати.

В отговор на въпрос дали съглашението визира съкращението на комерсиалния остатък с 200 милиарда $ Мнучин съобщи, че са сложени " избрани цели ", които ще бъдат наложени " бранш по бранш ", само че не разяснява сума.

Срокът за Европа към този момент остава

Миналия месец Доналд Тръмп подреди влизането в действие на митата върху стоманата и алуминия за страните - членки на Европейския съюз, да бъде отсрочено за 1 юни. С наближаването на датата обаче напрежението в съюза пораства.

Миналата седмица Европейски Съюз показа пред Световната комерсиална организация лист с американски артикули, които ще бъдат обложени с 25% мито, ако Съединени американски щати не изтеглят нареждането си. По време на работната среща на водачите на страните членки в София Европейски Съюз разкритикува дейностите на Вашингтон, а ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск назова държанието на американската администрация капризно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР