Вторият гребен канал в Пловдив може да бъде готов до

...
Вторият гребен канал в Пловдив може да бъде готов до
Коментари Харесай

Всичко за Втория гребен канал - проект, инвестиция, срокове!

Вторият гребен канал в Пловдив може да бъде подготвен до пролетта на 2020 година. Строителните действия ще продължат една година, а по предварителни планове оборудването ще коства към 10 млн. лв., съобщи особено за Plovdiv24.b g зам.-кметът на Георги Титюков.

Той изрично опроверга подозренията на " зелени " деятели, че природата в региона ще бъде унищожена с изсичането на стотици дървета. Титюков в детайли разказа какво ще съставлява целият план " Екопарк Марица ", когато бъде дефинитивно приключен.

Ето какво съобщи пред камерата на Plovdiv24.bg зам.-кметът Георги Титюков:

Още преди 5-6 години имахме социална поръчка и определен реализатор, който да проектира Втория гребен канал. Още след решението на Върховния административен съд разговарях с тях и споделиха, че в границите на два месеца ще могат да създадат план, който да бъде импортиран за утвърждение и да му се издаде позволение за градеж. След това би трябвало да бъде оповестена социална поръчка за избор на реализатор. Тогава ще имаме количествено-стойностна сметка какъв брой ще коства всичко.

Според мен е изцяло допустимо този план да се финансира в границите на две години – 2019 и 2020. Ако строителството стартира напролет на 2019, до пролетта на 2020-а дублиращият гребен канал може да е реалност. Малко неточно е да го назоваваме единствено дублиращ гребен канал, защото цялото название на плана е " Екопарк Марица “. Една част от този план е чисто екологична – залесяване 656 дка нова гора.

Първите 2-3 години ще има и капково напояване, с цел да се прихване както би трябвало. 105 декара е водното огледало на самия дублиращ канал. Съоръжението е дълго към 2100 метра. Нормалната му широчина е 45 метра, по-тесен е от настоящия канал, който е необятен към 132 метра. Има едно уголемение до 96 метра за разнообразни типове водни спортове. Има едно езеро от 37 дка, което е с островчета за гнездене на редки и предпазени птици. Отделно от това по цялото продължение на канала ще има 15-20 атракции за пловдивчани и всички посетители на града. Предвидени са и 3 вход-изход връзки със настоящия канал.

Като цяло, планът е доста прекрасен. Преди 5-6 години, когато се правеха предварителни изследвания, беше осъществено геодезическо снимане. То сподели, че тогава съществуваха 275 дървета с диаметър над 15-20 сантиметра. Всичко останало беше шубраци и самораслеци.

Що се отнася за точния размер на инвестицията, това е като обстановката със стадион " Пловдив “. Преди да излезе работният план, е мъчно да се каже съответна сума. Но упованията са за към 10 млн. лв., защото предстоят най-вече изкопни работи – няма да има наливане на бетон, в противен случай – естествени крайбрежия, естествени материали. Дълбочината на канала ще е по-малка. Новият ще е 1,5 метра, а сегашният е 3 метра.

Гледайте цялото изявление с Титюков в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР