Вторият акт от драмата след фаталната влакова катастрофа в Темпи

...
Вторият акт от драмата след фаталната влакова катастрофа в Темпи
Коментари Харесай

Арестуваха началника на гарата в Лариса, ДНК тестове за идентифициране на овъглените тела

Вторият акт от драмата след съдбовната влакова злополука в Темпи се разиграва в лечебните заведения, където тече разпознаването на починалите. " Доведохме и психолози, които да поддържат околните на жертвите “, сподели здравният министър Танос Плеврис.

В Лариса, в моргата, са докарани 40 починали, от които 7 натрупа са овъглени, а измежду тях има и разчленени тела. Процесът на идентификация към момента не е почнал. Някои от телата ще се нуждаят от ДНК тест за идентификация заради овъгляването. Хоспитализирани са 66 души, от които 6 са в интензивно поделение. Сред починалите има доста младежи, студенти, които са се прибирали от Лариса и Атина към Солун. Към момента всички тела от третия вагон са извадени. Няма изясненост дали всички пасажери са с чекирани билети. 50 души се водят изчезнали.  

Между потърпевшите има двама българи. Жената е била леко ранена. Минала е през болничното заведение в Солун. Прегледана е и незабавно е изписана. За мъжа към момента няма информация.

В същото време стана ясно, че е задържан началника на гарата в Лариса, което е встъпил в служба преди месец, а преди този момент е работил в министерство. Разследването върви във всички направления за разкриване на отговорностите.

Началникът на гарата се разпитва в наличието на прокурор в границите на досъдебното произвеждане, защото съдбовната злополука е станала по време на неговата промяна. Разследването се следи от апелативния прокурор на Лариса Стаматис Даскалопулос.

Голямата въпросителна на нещастието е по какъв начин двата влака са се озовали на една и съща линия, като управляващите работят върху всички версии и изключително тази за човешка неточност. В същото време хората, които работят в ОСЕ, приказват за дефицит и неопитни фрагменти, както и занемаряване на Организацията на произвола. Характерно е, че Анастасиос Дедес, специалист по железопътни катастрофи, говорейки пред държавната телевизия ERT, твърди, че всичко се е случило поради човешка неточност, наблягайки, че промяната на влаковата линия в Лариса е повода за този преден конфликт. Според господин Дедес сигналите по маршрута не работят, вследствие на което влакът се движи на сляпо, единствено по инструкции на началника на гарата.

Между изказаните в медиите голям брой мнения се подчертава главно върху некомпетентността, преобладаваща в употребата на влаковете по линията Атина-Солун. „ Нищо не работи, всичко се прави ръчно, ние сме в ръчен режим по цялата ос Атина-Солун. Светофарите също не работят, в случай че работеха машинистите щяха да видят алените светофари и да спрат в точния момент “, съобщи Председателят на асоциацията на машинистите Костас Генидуниас.

За региона на Темпи, Председателят на железопътния профсъюз на служащите Никос Цикалакис приказва за " военна зона, каквато не е виждал в никакъв случай преди в живота си ". Той показва, че във всичко това има човешка неточност, само че има и десетилетия на пропуски, които са останали незабелязани от всички държавни управления.

Полицията разгласи телефони +30 2410 683175 и 76 на полицейското ръководство в Лариса, на които роднините и приятелите на пасажерите могат да се обаждат, с цел да получат информация.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис разгласи тридневен народен печал за починалите в тежката челна злополука сред пътнически трен и товарен трен в Северна Гърция.

Генералното Консулство на България в Солун анулира планувания банкет за 3 март.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР