Вторично огнище на инфлуенца тип А е обявено в Яйца

...
Вторично огнище на инфлуенца тип А е обявено в Яйца
Коментари Харесай

Изтеглят от пазара над 1 милион яйца

Вторично огнище на инфлуенца вид А е оповестено в „ Яйца и птици – ЗОРА ” АД в с. Дончево, излиза наяве от заповед на изп.директор на БАБХ доктор Дамян Илиев, оповестена на уеб страницата на организацията. От заповедта се схваща, че ще бъдат умъртвени всички инфектирани и контактни птици, които по информация на Дарик са над 300 000 броя.

Директорът на ОДБХ-Добрич би трябвало да провежда наложително ликвидиране по човечен метод на животните, като притежателят ще бъде заплатен.
Определя се 3-километрова защитна зона, в която влизат селата Дончево, Богдан и Опанец. В 10-километровата следена зона влизат селата Драганово, Ново Ботево, Долина, Ведрина, Одринци, Бранище, Стефаново, Врачанци, Плачи дол, Златия, Малка Смолница и град Добрич.

Областните дирекции по сигурност на храните би трябвало да провеждат изтеглянето от пазара на яйцата, създадени след 23 май т.г. от „ Яйца и птици – ЗОРА ”.

Яйцата са маркирани с номер  2BG08001  и  3BG08001 , а опаковките са маркирани с номер 0819001, съобщи пред Българска национална телевизия доктор Райна Иванова от БАБХ. Тя добавя, че яйцата не са рискови за хората, само че се изземват от пазара за да се ограничи болестта. Изтеглят се към 1,1 милиона яйца.-->

В заповедта се споделя още, че шефът на ОДБХ-Добрич би трябвало да провежда следенето на пуснатите на пазара в България яйца от фермата, както и износът за държави-членки и за трети страни.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР