Вторичните трусове в Албания продължават и това е съвсем нормално.

...
Вторичните трусове в Албания продължават и това е съвсем нормално.
Коментари Харесай

Сеизмолог: Вторичните трусове в Албания продължават

Вторичните земетресения в Албания не престават и това е напълно обикновено. Тяхната мощ понижава и магнитудът става все по-нисък. Последният регистриран подобен трус е малко преди 6 ч. тази заран, изясни Петя Трифонова – сеизмолог от Българска академия на науките, в предаването „ Тази сутрин”.
Трус разклати Aлбания: Жертви, ранени и материални вреди (ОБЗОР) Очаква се сеизмичността на Балканите да намалее
„ В течение на 24 часа са регистрирани над 50 вторични труса. Беше много интензивна сеизмичната конюнктура, имаше няколко трусове с магнитут над 5, което в допълнение сътвори предпоставки за нови разрушения”, уточни сеизмологът.

Снимка: btvnovinite.bg

В България се е усетил единствено резултатът от главното събитие в Албания – чувствата са били слаби и единствено по високите здания, изясни тя.

Трифонова подсети, че България също се намира в сеизмично дейна зона. Трябва да бъдем готови и да чакаме да се случат такива трусове, безапелационна беше тя.
24 са към този момент жертвите на труса в Албания, стотици нощуваха на палатки Хората в Дуръс прекараха нощта на стадиона в града
„ В Албания преди 40 години е имало и друго огромно земетресение, в западното крайбрежие е много висока сеизмичната интензивност. Там има система от разломи, които е ясно, че могат да генерират съществени събития – такава интензивност беше следена вчера”, изясни още сеизмологът.

По всяка възможност земетресенията в Албания са провокирали и труса в Босна и Херцеговина, счита сеизмологът. Според нея огнището, което е задействано в Босна и Херцеговина се намира в същите сеизмични източници – на източната граница на Адриатическата микропоча.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР