Вторичен трус разтърси Мароко, след като броят на жертвите на земетресението се увеличи до 2100

...
Вторичен трус разтърси мароканците в неделя, докато оплакваха жертвите на
Коментари Харесай

Вторичен трус разтърси мароканците в неделя, докато оплакваха жертвите на най-силното земетресение в нацията от повече от век и се опитваха да спасят оцелелите, докато войниците и хуманитарните работници се надпреварваха да стигнат разрушени планински села. Бедствието уби повече от 2100 души — брой, който се очаква да нарасне.

Объединените нации изчислиха, че 300 000 души са били засегнати от земетресението с магнитуд 6,8 в петък вечерта и някои мароканци се оплакаха в социалните мрежи, че правителството не t позволява повече външна помощ. Международните хуманитарни екипи бяха готови да се разположат, но някои се разочароваха, чакайки правителството официално да поиска помощ.

„Знаем, че има голяма спешност да спасим хора и да копаем под останките на сгради“, каза Арно Фрес, основател на Спасители без граници, който имаше екип, заседнал в Париж, чакащ зелена светлина. „Има хора, които умират под развалините, и ние не можем да направим нищо, за да ги спасим.“

Помощта пристигна бавно в Амизмиз, където цяла част от града е с къщи от оранжеви и червени тухли от пясъчник, издълбани в сякаш липсва планински склон. Минарето на джамия се беше срутило.

„Това е катастрофа“, каза 28-годишният селянин Салах Анчеу. „Не знаем какво е бъдещето. Помощта остава недостатъчна."

Помощта пристигаше бавно в Амизмиз, където цяла част от града с тухлени домове от оранжев и червен пясъчник, издълбани в планински склон, изглежда липсваше. Минарето на джамия се беше срутило.

„Това е катастрофа“, каза селянинът Салах Анчеу, 28. „Не знаем какво е бъдещето. Помощта остава недостатъчна.“

Онези, които са останали без дом – или опасявайки се от нови вторични трусове — спах навън в събота, по улиците на древния град Маракеш или под импровизирани навеси в силно засегнатите градове на Атласката планина като Мулай Брахим. Най-тежките разрушения бяха в селските общности, които са трудни за достигане, тъй като пътищата, които се извиват нагоре по планинския терен, бяха покрити от паднали скали.

Тези райони бяха разтърсени отново в неделя от вторичен трус с магнитуд 3,9, според САЩ. Геоложко проучване. Не е ясно веднага дали е причинило повече щети или жертви, но вероятно е било достатъчно силно, за да раздразни нервите в райони, където щетите са оставили сградите нестабилни и жителите се опасяват от вторични трусове.

Земетресението в петък събори сгради, които не са достатъчно здрави да устои на такъв силен трус, затваряйки хората в развалините и изпращайки други да бягат в ужас. Общо 2122 души бяха потвърдени загинали и най-малко 2421 други бяха ранени - 1404 от тях в критично състояние, съобщи Министерството на вътрешните работи.

Повечето от загиналите - 1351 - са в района Ал Хауз във Високия Атлас Планини, каза министерството.

Знамената бяха спуснати в Мароко, докато крал Мохамед VI нареди три дни национален траур, започвайки от неделя. Армията мобилизира екипи за търсене и спасяване, а кралят нареди да бъдат изпратени вода, хранителни дажби и подслони на онези, които са загубили домовете си.

Той също призова джамиите да проведат неделни молитви за жертвите, много от които бяха погребани в събота сред лудата спасителна работа наблизо.

Но Мароко не е отправило международен призив за помощ, както направи Турция в часовете след мощното земетресение по-рано тази година, според хуманитарни групи.

Оферти за помощ се изсипаха от цял ​​свят и ООН каза, че има екип в Мароко, който координира международната подкрепа. Около 100 екипа, съставени от общо 3500 спасители, са регистрирани в платформа на ООН и са готови да се разположат в Мароко при поискване, казаха от Спасители без граници. Германия имаше екип от повече от 50 спасители, чакащи близо до летище Кьолн-Бон, но ги изпрати у дома, съобщи информационна агенция dpa.

В знак, че Мароко може да е готов да приеме повече помощ, испански екип за търсене и спасяване пристигна в Маракеш и се насочи към селския район Talat N'Yaqoub, според испанското военно звено за спешни случаи. Външният министър Хосе Мануел Албарес каза в радиоинтервю, че мароканските власти са поискали помощ. Друг спасителен екип от Ница, Франция, също беше на път.

Във Франция, която има много връзки с Мароко и каза, че четирима нейни граждани са загинали при земетресението, градовете са предложили повече от 2 милиона евро (2,1 милиона долара) помощ. Популярни изпълнители събират дарения.

В знак, че Мароко може да е готов да приеме повече помощ, испански екип за търсене и спасяване пристигна в Маракеш и се насочи към селския Талат Н'Яакуб, според испанската армия за извънредни ситуации Мерна единица. Външният министър Хосе Мануел Албарес каза в радиоинтервю, че мароканските власти са поискали помощ. Друг спасителен екип от Ница, Франция, също беше на път.

Във Франция, която има много връзки с Мароко и каза, че четирима нейни граждани са загинали при земетресението, градовете са предложили повече от 2 милиона евро (2,1 милиона долара) помощ. Популярни изпълнители събират дарения.

Нямаше много време за траур, тъй като оцелелите се опитваха да спасят всичко от повредените домове.

Лицето на Khadija Fairouje беше подпухнало от плач, когато тя се присъедини към роднини и съседи, които изнасяха вещи по осеяните с камъни улици. Тя беше загубила дъщеря си и трима внуци на възраст от 4 до 11 години, когато домът им се срути, докато те спяха по-малко от 48 часа по-рано.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР