Втори проби трябва да се вземат от всички стада. Контролът

...
Втори проби трябва да се вземат от всички стада. Контролът
Коментари Харесай

Порожанов с важен призив към стопаните в Странджа

Втори проби би трябвало да се вземат от всички стада. Контролът на болестта ще бъде уголемен в 20-километрова проба. В четвъртък разговарях със стопаните на стадото от Болярово, те отхвърлиха да позволен лекарите. Водят се диалози, за мен не е съществено - единият член на фамилията е склонен, другият - не. Това сподели земеделският министър Румен Порожанов в утринния блок на Българска национална телевизия.

" Виждате, че по този начин наречените протестиращи в този момент са се преместили. Призовавам Ана и брачна половинка й да позволен лекарите да вземат повторни проби. Гарантирам, че ще проследя пробите. Процесът се прави от Българската организация по сигурност на храните, уверен съм, че те са свършили правилно работата си ", сподели той.

" Ако втората проба потвърди, че няма заболяване, те въпреки всичко ще останат под наблюдаване. Никой няма за цел да манипулира, несъмнено, че пробите са същински. С министър Радев поискахме чуване, изнесохме данни, че в региона на Странджа, Краище и Шарково има позитивни проби, доказани в това число и от лабораторията във Франция, тъй че болестта го има, то съществува ", разяснява Порожанов.

" Едно разпространяване на заболяването в по-големи региони основава стопански загуби за цялото овцевъдство в България. В 5 обитаеми места имаме умъртвяване на животните, само че в 7 общини имаме прекъсване на търговията с мляко и месо ", добави земеделският министър. От предишния четвъртък е стартирало приемането на документи за програмата " де минимис ".

Обезщетенията в Шарково ще стартират да се изплащат през днешния ден. При визитата си в четвъртък предложих на баба Дора с изключение на компенсацията, което изобщо не е малко, в Карловския балкан беше заделено едно стадо от 100 кози. Аз персонално поех ангажимент да й го запазим, само че тя отхвърли, сподели още Порожанов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР