Втори пореден ден отчитаме над 2500 заболели от COVID-19. Над

...
Втори пореден ден отчитаме над 2500 заболели от COVID-19. Над
Коментари Харесай

Извън статистиката: Според експерти голяма част от COVID болните не са се тествали в лаборатория

Втори следващ ден отчитаме над 2500 болни от COVID-19. Над 5000 са в болница. 2159 са излекувани, а 87 са умряли.

Според специалисти - тези цифри показват единствено повърхността на четвъртата вълна. Извън статистиката остават огромна част от заболелите, които не са потърсили лекарска помощ, както и тези, които не са се тествали в лаборатория.

Снимка: bTV

В края на предходната образователна година 15-годишният наследник на Тодор Димитров подвига температура. По рекомендация на персоналния доктор изследва детето за COVID-19 с антигенен тест вкъщи. Резултатът се оказва позитивен.

„ Когато предизвестих в учебно заведение, че сме положитлени, казха, че няма по какъв начин да карнатинират класа въз основата на домакински тест “, споделя Димитров.

Снимка: bTV
Опциите пред него са да препотвърди резултата и в лаборатория, с цел да карантинират класа, или да не подхваща ограничения и контактните да продължат да вървят на учебно заведение.

„ Доказано положително дете да би трябвало да го повеждам из града за потвържднеие – за мен не е медицнски разумно “, споделя още бащата.

Снимка: bTV
Лекари считат, че при сходни обстановки би трябвало да имат опция да подават информация за инфектиран с COVID-19 - както при други инфекции.
В момента антигенните проби, осъществени вкъщи, не се регистрират, макар че същите проби, само че направени в лаборатория, са част от статистиката.

„ Не би трябвало да има разлика в отчитането. Хората, провели този тест, остават в скритата заболеваемост по ред аргументи - било то тъй като не желаят да вървят до лаборатория, или тъй като не желаят да са публично карантинирани. Намират малка врата. Всеки ден има пациенти с домашни проби “, съобщи доктор Деница Даскалова.

Фармацевти също регистрират, че търсенето на тези проби е скочило неведнъж.

„ Юли, август имаше дни, в които никой не е потърсил. Сега има по 30-40 бройки дневно като продажби. Идват хора, които са имали контакт с Коронавирус заболели “, изясни Маргарита Грозданова, фармацевт.

Експерти настояват, базирайки се на международната процедура, че действително инфектираните са сред 4 и 6 пъти повече от регистрираните.

„ Ако са оповестили към 2000, умножете го по 5 – това са 10 000 действително болни. При „ Алфа “ знаехме, че би трябвало да увеличим по 4-6. Тук не е ясно “, споделя проф. Огнян Кунчев, който е математик от Българска академия на науките.

Той предвижда и нов локдаун в средата на октомври поради скока в броя на пациентите в лечебните заведения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР